Pomoć samostalnim stručnjacima, saradnicima i izvođačima u kulturi

Kultura 28. apr 202115:59 > 17:51 0 komentara
Sednica vlade, vlada srbije
Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije donela je zaključak o isplati bespovratne novčane pomoći licima koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi utvrđenu od strane reprezentativnog udruženja u kulturi, a koji 2020. godine nisu dobili finansijsku podršku.

Iz budžeta Republike Srbije će im biti isplaćeno po 90.000 dinara, radi ublažavanja posledica nastalih usled pandemije izazvane virusom korona, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Ovom merom su obuhvaćeni samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i izvođači kulturnih programa.

Vlada Srbije najavila je nedavno i da će samostalni umetnici i kulturni radnici dobiti bespovratnu pomoć u iznosu od oko 500 evra, u okviru novih mera za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa.

Uzimajući u obzir da su građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi najranjivija kategorija u uslovima pandemije COVID-19, Vlada Srbije dodelila je, na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, bespovratnu pomoć za više od 3.100 lica u ukupnom iznosu većem od 230 miliona dinara, saopšteno je 15. aprila posle sednice Vlade.

Lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi, utvrđenu od reprezentativnog udruženja u kulturi, dobiće pomoć u visini od dve minimalne zarade (30.900 dinara), što je oko 62.000 dinara, a ta sredstva izdvojiće Ministarstvo kulture i informisanja.

Pomoć će biti isplaćena u julu i avgustu, najavila je Vlada Srbije, koja je ranije izdvojila za 2.353 samostalnih umetnika po 90.000 dinara za tri prva meseca pandemije 2020. godine.

Honorarni saradnici ustanova kulture u Beogradu dobili su 2020. godine po 90.000 dinara od gradskih vlasti koje su, međutim, ukinule bile godišnji konkurs za programe i projekte u kulturi.

Umetnička udruženja ukazivala su više puta da mnogi umetnici nisu obuhvaćeni prvim državnim paketom pomoći, budući da nemaju status samostalnih, piše Seecult.

Za jednokratnu pomoć Fonda solidarnosti, pokrenutog na inicijativu više udruženja, koji je uspeo da obezbedi 2020. godine po 30.000 dinara za 177 egzistencijalno ugroženih umetnika, samostalnih stručnjaka u oblasti kulture i drugih kulturnih radnika, a prijavilo ih se bilo gotovo 1.700.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!