Politika: Pošta na Savskom trgu moguća nova adresa za umetnike iz BIGZ-a

Kultura 25. maj 202123:33 12 komentara
Wikimedia Commons

Na zgradi Pošte na Savskom trgu u Beogradu biće obnovljena autentična fasada koju je projektovao arhitekta Momir Korunović, a za mesec dana biće poznata i namena tog zdanja – kulturni centar ili kancelarije, piše "Politika". Gradski urbanista Marko Stojčić kaže da postoji mogućnost da se u tu zgradu presele umetnici koji su ranije koristili prostor u BIGZ-u.

Ugovorom za „Beograd na vodi“ objekat Pošte na Savskom trgu nije predviđen za rušenje, ali nije utvrđena ni obaveza da se tom zdanju vrati predratni izgled. Međutim, tu inicijativu pokrenula je gradska uprava koja želi da taj objekat bude javne namene i da u njega useli umetnike koji su donedavno koristili zdanje BIGZ-a u Bulevaru vojvode Mišića.

POVEZANE VESTI:

Obe varijante – komercijalna ili kulturna namena – još su u igri, kaže za „Politiku“ gradski urbanista Marko Stojčić.

„Pregovaramo sa kompanijom ‘Beograd na vodi’. Ako bude objekat kulture, slikari, vajari, arhitekte, nekoliko stotina bendova koji su bili u BIGZ-u dobili bi taj prostor da koriste uz simbolične iznose za troškove održavanja koje bi plaćali. Ako tamo budu kancelarije, obnovu zdanja finansiraće ‘Beograd na vodi’, a ukoliko bude kulturni centar onda bismo to mogli tako urediti da ta kompanija finansira uređenje, ali da joj se to ulaganje odbije od doprinosa za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta“, ističe Stojčić.

On očekuje da će dogovor pasti za najkasnije četiri nedelje, posle čega sledi izbor projektanta, dok bi obnova mogla da počne sledeće godine.

„Pošta je veći deo iselila sa Savskog trga, a ostatak će biti iseljen kada budu završeni lokali u ‘Beogradu na vodi’ gde će nove ekspoziture pošte biti otvorene“, kaže glavni gradski urbanista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare