Pogled na devedesete u novoj sezoni Remonta

Kultura 21. jan. 202213:531 komentar
Podeli:
Izvor: Remont / Promo

Remont - nezavisna umetnička asocijacija, započinje ovogodišnju sezonu intenzivnim programom – otvaranjem izložbe “Pogled unazad” sa angažovanim radovima nekih od ključnih aktera umetničke scene burnih 1990-ih, kao i novim izlagačkim formatom “NUS”.

Izložba “Pogled unazad: Energija 1992/1993 – angažovana umetnost u javnom prostoru”, čija je kustoskinja Darka Radosavljević Vasiljević, bavi se fenomenom 1992-1993. godine, odnosno prvim i veoma intenzivnim akcijama vizuelnih umetnika, koje su uvele srpsku savremenu umetnost u polje društvenog delovanja.

Reč je o radovima Saše Markovića Mikroba (Crossover, kolaži, maj 1992/februar 1993), Grupe FIA (plakat (Ne)moguće – Dosta!, deo antiratne kampanje realizovane u okviru studentskog protesta na Beogradskom univerzitetu, jul 1992; promocija prvog Publikum kalendara, 19. januar 1993), Grupe Škart (plakati, 1991/1992; Tuge, decembar 1992/avgust 1993), Miomira Grujića Fleke (Šišmiš za početnike, početak 1993; Urbazona, jun 1993) i grupe Led art (Zamrznuta umetnost, 15. maj 1993; Potop, 16. oktobar 1993).

Te umetničke inicijative, nastale u izuzetno turbulentnom društveno-političkom okruženju, izmestile su ustaljene reprezentacije umetničke prakse i iz galerija izašle u javni prostor ulica, trgova, pijaca… Reflektujući društvene probleme, postavljajući umetnika i umetnički rad u nove okolnosti, alarmirajući širu javnost, istovremeno su kohezirale i aktivirale širu umetničku zajednicu i postavile temelje za dalji razvoj komunikacije na relaciji umetnik-umetnost-javnost-publika, istakla je Darka Radosavljević Vasiljević, ukazujući da su izabrani radovi, nastali u specifičnom društvenom kontekstu, karakteristični po novom pristupu i umetničkom činjenju koje nastaje integrisanjem umetničkog dela u javni prostor putem interakcije s javnošću.

Pored vizuelnih umetnika, u aktivnostima su ravnopravno učestvovali i umetnici drugih vokacija, javne ličnosti i svi ostali zainteresovani građani.

Upravo taj model umetnik + umetničko delo + akcija u javnom prostoru + učešće publike formirao je autohtonu praksu javnog društveno angažovanog delovanja umetnika karakterističnu za period devedesetih, istakla je Darka Radosavljević Vasiljević.

Osim izložbe “Pogled unazad”, koja će biti otvorena od 24. januara do 19. februara, Remont je najavio i novi izlagački projekat “NUS” (izvornog značenja Duh, intelekt, ali i/ili prateći proizvod), koji je istovremeno i provetravanje i unošenje sveže energije izazvane novim kolektivom te asocijacije.

Na dva nova punkta, spolja-iznutra, biće predstavljani radovi umetnika koji će se smenjivati na svaka tri-četiri meseca.

Na prozoru Galerije Remont ka Ulici maršala Birjuzova biće najpre predstavljen rad Jelene Mijić “Umetnost mora biti lepa, šarena i fino podgrejana”. Reč je o digitalnoj intervenciji na reprodukciji jedne slike iz serije “Umetnost mora biti lepa, šarena i rukom rađena”, nastale na trećoj godini njenih osnovnih studija, kada se kao imperativ uvodi uljano slikarstvo i očekivanje da će studenti početi da se bave autorskim radom, na koje pokušava da odgovori tako da ih zadovolji, ali u isto vreme i obesmisli i banalizuje.

Jelena Mijić (1989, Novi Sad) živi u Beogradu, gde je završila osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017. godinu, a izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

U okviru projekta “NUS”, na zidu nedavno proširenog prostora Remonta, u mini dvorištu, biće predstavljen rad Mirze Dedaća. U tematskom smislu se nadovezuje na prethodne radove iz serije “Kurac u Ladnoj vodi” u kojoj autor kritički komentariše domaću umetničku scenu. Radovi iz tog ciklusa izvedeni su u obliku štampanog propagandnog materijala, a ovom prilikom biće predstavljen plakat i letak iz istoimene serije.

Mirza Dedać (1981, Beograd) završio je osnovne, master i doktorske umetničke studije na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti.

Inače, na osnovu javnog konkursa Remonta za izlagačku 2022. godinu, na koji je pristiglo 47 prijava iz zemlje i inostranstva, predviđeno je šest samostalnih/autorskih izložbi - Amalije Stojsavljević, Jelene Ilić, Daniela Glida, Gojka Dutine, Sabine Damiani i Zavoda Sektor (Jaka Babnik). Rezervni termin dobio je Nikola Jovanović.

Komentari

Vaš komentar