Počinje onlajn Berlinale, „Kelti“ Milice Tomović u programu „Panorama“

Kultura 01. mar. 202113:22 > 13:25
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP Photo/Markus Schreiber / Četiri člana žirija Berlinala, Jasmila Žbanić, Ildiko Enjedi, Đanfranko Rozi and Adina Pintilie

U Berlinu počinje onlajn izdanje 71. Međunarodnog filmskog festivala (Berlinale), a za glavne nagrade će se takmičiti 15 filmova.

Ovogodišnje izdanje festivala biće održano u dva dela. Od 1. do 5. marta biće onlajn takmičenje i dodela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

Među ostvarenjima, nalaze se dva francuska filma – „Albatros“ Gzavijea Bovoa i „Petite Maman“ (Mala mama) rediteljke Selin Skijama.

Nemce će predstavljati film Marije Šreder“Ich bin dein Mensch“ (Tvoj sam čovek) i rediteljski prvenac glumac Danijela Brila „Nebenan“.

Rumunski reditelj Radu Žude, koji je 2015. u Berlinu nagradjen za fim „Aferim“, ove godine se takmiči sa ostvarenjem „Bad Luck Banging or Looney Porn“.

Od 15 ostvarenja, 12 je snimljeno u potpunosti ili delom tokom epidemije koronavirusa.

Žiri ovogodišnjeg festivala činiće šest ranijih dobitnika glavne nagrade – Zlatnog medveda. Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsednika, biće pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom delu. Žiri će biti pozvan da odredi pobednike u svakoj kategoriji.

Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

Zlatnog medveda je prošle godine dobio film „There is no Evil“ Muhameda Rasulofa.

U programu „Panorama“ ovogodišnjeg festivala nalazi se i film „Kelti“ srpske rediteljke Milice Tomović, koji će na Berlinalu imati svetsku premijeru.

Komentari

Vaš komentar