Počinje BINA – beogradska škola stanovanja, Cerak Vinogradi, izložbe…

Kultura 22. apr. 202111:511 komentar
Podeli:
Izvor: Heroja Tepića - Dejan Miljković

Šesnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA počinje danas izložbom „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. – Kompleksnost ideja“, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Autorka izložbe je Tanja Damljanović Konli, a program izložbe realizuje se u saradnji sa organizacijom Do.ko.mo.mo Srbija. Program BINA 2021 će otvoriti akademik, profesor i arhitekta Milan Lojanica.

U skladu sa tradicionalnim predstavljanjem srpske arhitekture, posle Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića i Aleksandra Stjepanovića, ovogodišnje izdanje BINA biće u znaku beogradskog stanovanja i arhitekture stambenih zona i celina. Kroz prikaz kompleksnosti ideja Beogradske škole stanovanja će se pratiti geneza, kao i tipološke i morfološke promene u razvoju misli o stanogradnji na primerima tri susedstva, kroz tri perioda – 60-te, 70-te i 80-te godine, a na nivou dve grupe analiza: urbanističko-arhitektonske i projektantskih razmera.

Izvor : Beogradsko stanovanje, Fotografija je iz arhive Tome Devalda (1921-1995), direktora Direkcije za izgradnju Novog Beograda.(1)

„Beogradska škola stanovanja u svom usponu od 1960-80. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstva kao malo koja zemlja Evrope i sveta. Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske, do Skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u činjenici da su sa malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja. Osim razmišljanja o partikularnim stambenim jedinicama, tretiranje susedstva kao zajednice sa kojom će se žitelji identifikovati potpomognuto je promišljanjem javnih sadržaja prema kojima će naselje gravitirati. Ovo su primeri dobre prakse koji bi mogli poslužiti kao podstrek za preispitivanje galopirajuće stambene izgradnje sa kojom se Beograd trenutno suočava”, rekla je Tanja Damljanović Konli, autorka izložbe, o temi kojom se bavila.

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 22. aprila do 22. maja 2021. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom širinom obuhvata brojne podteme.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi su besplatni.

„BINA u 2021. godini obeležava 16 godina svog postojanja, tokom kojih je od inicijative grupe entuzijasta izrasla u relevantnu međunarodnu manifestaciju sa širokim spektrom institucionalnih i pojedinačnih partnera. Nizom raznovrsnih stručnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti, više od deceniju i po BINA obogaćuje kulturni život Beograda i Srbije. Tokom mesec dana trajanja festivala, BINA producira i nove programe iz oblasti arhitekture i domaćin je brojnim međunarodnim programima. U periodu između dva festivala BINA programi gostuju u zemlji i regionu“, naveli su organizatori.

Izložba u Likovnoj galeriji KCB-a obuhvata i film “Ono od čega su snovi napravljeni” i tri televizijske emisije o iskustvima života i izgradnje na Novom Beogradu, najavila je na nedavnoj konferenciji za novinare članica autorskog tima BINA Danica Jovović Prodanović.

Cerak Vinogradi kulturno dobro

BINA će izložbom “Naselje Cerak Vinogradi kulturno dobro Republike Srbije” u Beoizlogu, čija je autorka Milenija Marušić, podsetiti na to beogradsko naselje koje je obeležilo arhitektonsku 2019. godinu, kada je proglašeno za kulturno dobro Srbije kao jedino zaštićeno naselje savremene arhitekture u ovom delu Evrope i jedno od tri u Evropi.

Izvor : Promo / BINA

Takođe je izabrano, selekcijom iz obimne građe, za izlaganje u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, u okviru izložbe “Betonska utopija − arhitektura Jugoslavije 1948−1980”, održane 2019. Nakon završene izložbe u MoMA, odabrano je za stalnu kolekciju tog muzeja kao jedno od dva dela iz Srbije. Time je potvrđen njegov status nacionalnog i internacionalnog kulturnog nasleđa.

Vizuelni podsetnik na Cerak Vinograde na 16. BINA je, prema rečima Milenije Marušić, zapravo zvono za uzbunu, budući da se o tom naselju ne vodi briga, ne održava se i urušava se.

Program 16. BINA obuhvata i izložbu “Nagrada Piranezi” u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, koja predstavlja 47 realizacija arhitekata i 33 studentska projekata iz deset država Srednje Evrope (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija), realizovanih u poslednje dve godine.

Izložba “Ponesi svoj projekat”, na kojoj će se predstaviti MAIN Architects i Studio OBE, biće otvorena 29. aprila u 1 Skandinavskom paviljonu na Senjaku (Mila Milunovića 1).

Reč je o izložbi mladih arhitektonskih timova koji će prezentovati kreativne ideje sa različitim principima projektovanja kroz teoriju i praksu, na inovativan način. BINA tim putem želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA alumni kluba, kreativnog haba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva, kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, i učestvovanja u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Izložba “Beta_Enough is enough” biće otvorena 6. maja u Kolektivu arhitekata (Drinčićeva 20), a posvećena je Bijenalu arhitekture u Temišvaru – BETA 2020, čije se treće izdanje pozabavilo temom odgovornosti za sadašnju i buduću izgrađenu, a još neizgrađenu životnu sredinu. U pokušaju da postane platforma koja artikuliše stav prema sve većim pritiscima (ekološkim, socijalnim, kulturnim, ekonomskim, itd.) koje gradnja objekata generiše, izložba dvogodišnjeg izdanja Enough IS Enough, koju su uredile arhitekte Anca Cioarec Brindusa Tudor i Ilka Rubi, predstavlja na desetine projekata – lokalnih i međunarodnih – koje su izradili arhitekti kojima nije bilo dovoljno da čekaju rešenja “od vrha nadole” i pronašli su sopstveni načini korišćenja onoga što već postoji. Njihova dela ističu načine na koje se planeta Zemlja može tretirati s poštovanjem i odgovornošću prema životnoj sredini, ekonomiji i društvu u celini. Kroz izložbu će voditi gošća iz Rumunije Aleksandra Marija Rigler.

Osim izložbi, 16. BINA nudi još tri programska formata – predavanja, prateće programe i tematske šetnje, kojima predstavlja kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaće arhitekte postigle u sferi savremenog stanovanja.

Komentari

Vaš komentar