Počinje 50. FEST, „Strahinja Banović“ na otvaranju

Kultura 25. feb. 202213:49 > 14:03
Podeli:
Izvor: PROMO

Od večeras do 6. marta u osam dvorana i 16 sala publika FEST-a imaće priliku da na ukupno 450 projekcija odgleda više od 80 filmova, raspoređenih u osam programskih celina.

Festival otvara nagrađivani film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“, a na premijeri  Kombank dvorani publiku se pozdraviti i glumci ovog filma Ibrahim Koma i Nensi Mensa Ofei.

U programu svečanog otvaranja najavljeni su dobitnici počasnog Beogradskog pobednika Emir Kusturica i Predrag Miki Manojlović, kao i domaći glumac i producent Miloš Biković, predsednik glavnog žirija, kao i umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Filmovi će biti prikazivani u Kombank dvorani kao i u Imaxu, bioskopima Ušće i Fontana kao i dvoranama Kulturnog centra Beograda, Doma omladine i Jugoslovenske kinoteke.

U trci za nagradu Beogradski pobednik, biće prikazano 20 novih ostvarenja iz Srbije, Francuske, Italije, Rusije, Grčke, Rumunije, SAD, Poljske, Austrije, Australije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije…

Slogan ovogodišnjeg FEST-a je "Novi hrabri svet".

Prema rečima Ivana Karla, gradskog sekretara za kulturu i predsednika odbora FEST-a pred gledaocima je najbolji FEST i za publiku i za goste koji borave u Beogradu tokom trajanja festivala. On je naglasio da uprkos tome što se festival odvija u složenim okolnostima koje nameće doba pandemije, FEST je uspeo da zadrži status konvencionalnog festivala. Karl je izrazio nadu da je ovo poslednji FEST pod velom korone.

POVEZANE VESTI

Jugoslav Pantelić umetnički direktor FEST-a, naglasio je da FEST pre svega neguje, ceni i prati filmske autore, te je podsetio na takmičarski karakter festivala.

“Argiris Papadimitropulos, laureat FEST-a pre tri, četiri godine je ove godine član žirija. Pored njega, hrvatski glumac sa berlinskom adresom Toni Gojanović, je takođe u žiriju i najavio je da će biti veoma oštar te da neka ranija poznanstva i saradnje sa nekim autorima neće uticati na njeg” - rekao je Pantelić. On je podvukao i da domaće boje prevashodno internacinalnog žirija Glavnog programa brane dobitnica nagrade Carica Teodora sa Niškog festivala Tamara Dragičević i mlada internacionalna zvezda ovdašnjeg Filma Miloš Biković, koji već ima iskustvo učešća u žiriju, Moskovskog međunarodnog filmskog festivala.

Od 22. februara, zbog velikog interesovanja puštene su u prodaju dodatne ulaznice za FEST, naveli su organizatori.

Nikolina Vučetić Zečević, producentkinja indystri programa Fest Forward, navela je da je od 2015. godine pomenuta celina festivala, uz pandemijske prekide, značajan deo beogradskog filmskog festivala. “Nadam se da će ovaj segmet postati praksa festivala, jer je ovo mesto gde se filmski profesionalci i predstavnici filmskih fondova, susreću, razmenjuju ideje, gde se stvaraju novi filmovi, koje ćete sutra gledati i na FEST-u”. Ove godine trodnevni “Fest Forward” odvija se kroz panele, studije slučaja i prezentacije nacionalnih fondova.

Komentari

Vaš komentar