Počeo Sofest, uručena nagrada Miri Banjac

Kultura 12. jul. 202111:29
Podeli:
Izvor: TANJUG/ CEBEF/ ŽELJKO SINOBAD/

Filmski festival u Sopotu otvoren je sinoć, a besplatne projekcije 23 filma u takmičarskoj konkurenciji publika će moći da pogleda do zatvaranja manifestacije 17. jula. Ovo, 49. izdanje festivala održava se pod sloganom "U predvorju jubileja".

Festival je tradicionalno otvoren vatrometom i svečanim defileom fijakera sa filmskim ekipama ispred Centra za kulturu Sopot.

Biće prikazano u takmičarskom programu čak 23 domaća filma i četiri van konkurencije, čije su premijere bile u protekle dve godine, s obzirom da prošlog leta nije održan zbog pandemije korona virusa.

U žiriju festivala su Slobodan Skerlić, reditelj, Milan Nikodijević, producent i Jovan Marković, scenarista.

Izvor : TANJUG/ CEBEF/ ZELJKO SINOBAD

Dodeljena je i nagrada „Statueta slobode“ za doprinos filmskoj umetnosti, glumici Miri Banjac, a ona je održala dirljiv govor za koji je nagrađena aplauzom prisutnih. Nagrada je posthumno dodeljena i montažerki Veri Baronijan.

Startu filmskog festivala Sofest prethodilo je otvaranje izložbe „Lica Mire Banjac“ Pozorišnog muzeja Vojvodine u Galeriji CZK Sopot autora Zorana Maksimovića.

U okviru ceremonije na platou ispred Centra za kulturu Sopot otkrivena je skulptura „Statua slobode“, velika replika „Statuete slobode“ (rad Miodraga Živkovića) koja se dodeljuje laureatima Sofesta.

Komentari

Vaš komentar