Počeo 50. FEST, uručene nagrade Manojloviću i Kusturici

Kultura 25. feb 202222:45 > 22:53 22 komentara
Vesna Lalić/Nova.rs

Pedeseti FEST otvoren je večeras u Beogradu, domaćom premijerom nagrađivanog filma "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića.

Jubilarni i, kako se nadaju organizatori, poslednji FEST pod senkom pandemije. Na otvaranju, kojem su prisustvovali i neki državni zvaničnici kao i brojne ličnosti iz sveta filma, dečiji hor izveo je himnu Srbije, a ansambl pozorišta na Terazijama plesne numere.

Prikazan je i film „Festovih 50“ o prvih pet decenija festivala, a video posvetom odata je počast onima koji su nas napustili između dva FEST-a.

Počasne nagrade Beogradski pobednik uručene su Emiru Kusturici i Predragu Mikiju Manojloviću.

A festival je otvorio nagrađivani film „Banović Strahinja“ reditelja Stefana Arsenijevića, čijoj premijeri je prisustvovala i ekipa filma, među kojima i glavni glumci Ibrahim Koma i Nensi Mensa Ofei.

Na 50. festivalu biće prikazano više od 80 filmova – od kojih je 20 u Glavnom takmičarskom programu. Zbog nedostatka Sava centra, program će se odvijati u 16 bioskopskih sala u gradu, sa oko 450 projekcija.

U najpopularnijem festivalskom programu – Gala, biće prikazana 32 svetska ostvarenja, a publika će moći da pogleda i filmove nominovane za Oskara, i dobitnike nagrada na velikim festivalima. Na programu su ostvarenja velikih autora poput – Pedra Almodovara, Fransoa Ozona, Keneta Brane, Šona Pena, Pola Tomasa Andersona, Žaka Odijara i Darija Arđenta.

Pripremljen i ove godine u otežanim okolnostima zbog pandemije, FEST ima manje zvučnih stranih imena među gostima. Odvija se pod sloganom „Novi hrabri svet“, a trajaće do 6. marta.

Ove godine, organizatori – kao posebno važan – ističu i Industrijski segment programa Fest Forward. Kako je najavljeno, taj program trebalo bi da okupi goste iz 16 zemalja, među kojima su i predstavnici sedam filmskih fondova iz regiona i Evrope.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare