Ples.pokret.slika – „pandemijski“ radovi, ples u izlagačkom prostoru

Kultura 27. feb 202216:35 0 komentara
Vladimir Opsenica

U Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda održana je izložba „ples.pokret.slika“ video i performans radova plesnih umetnika, koje je producirala Stanica Servis za savremeni ples tokom 2021. godine. Svoje radove predstavili su autori i autorke Milica Ivić, Dimitrije Kokanov, Igor Koruga, Marko Milić, Milisava Petković i Jelena Vuksanović.

Na programu su se našli video instalacija „Ditirambi“ (Marko Milić, Jelena Vuksanović, Milisava Petković), video rad „Konstituenti / Constituents“ (Igor Koruga), TikTok koreografsko predavanje „Jedan, dva, tri, dođi, druže, sa mnom pleši“ (Igor Koruga), video intervju sa Dalijom Aćin Thelander (Milica Ivić), performans „Kako objasniti slike muškarcu“ (Dimitrije Kokanov i Igor Koruga) i performans „Blizina dodira“ (Igor Koruga u saradnji sa Anom Dubljević i kostimografkinjom Majom Mirković).

„Ovi radovi su nastali u periodu pandemije kada umetnici nisu mogli da koriste uobičajene prostore i načine rada, pa su posegli za onim što im je bilo pri ruci. Takve okolnosti su dodatno doprinele da se umetnici malo više fokusiraju na medij videa i eksperimentišu s njegovim uvođenjem u prostor performansa. Napravili smo ovu izložbu želeći da pokažemo te radove, ali u isto vreme da iskoristimo priliku da kao plesna zajednica izađemo iz prostora izvođačkih praksi – pozorišta, plesnih studija – i uđemo u izlagačke prostore. To je nešto što nas jako zanima i čime želimo da se više bavimo u narednom periodu“, rekla je Marijana Cvetković, kustoskinja izložbe i članica Stanice Servisa za savremeni ples, o konceptu izložbe.

Ovi umetnici i umetnice, eksperimentišući u mediju videa, transponovali su svoje koreografske, teorijske, poetske i aktivističke ideje u polje u kome se preklapaju fizičko prisustvo tela i kamera. Između dokumentarnog arhivskog zapisa, filtera Tik-Toka, plesnog videa i live snimka tokom performansa, izabrani radovi pokazuju vitalnost koreografskih strategija u ograničavajućim uslovima pandemije, kada su suspendovani prostori zajedničkog neposrednog grupnog rada koji karakteriše izvođačke umetnosti.

Igor Koruga, autor nekoliko radova na ovoj izložbi, osvrnuo se na svoj stvaralački proces tokom, pre i tokom pandemije.

„U toku protekle tri godine sam, na različite načine, istraživao temu ranjivosti. Jedna je perspektiva imunokompromitovane osobe sa primarnom imunodeficijencijom u trenutku pandemije. Druga je bila perspektiva žene u patrijarhalnom društvu. Treća se tiče pozicije nezavisnih savremeno-plesnih umetničkih praksi, koje imaju eksperimentalni, avangardni pristup i koje sa te pozicije nezavisnosti propituju određene makro-kulturne politike. Četvrta, koja malo više sve to uobličava, tiče se anti-antropocentrične pozicije nas kao ljudskih bića, koja su u interakciji sa drugim entitetima. Svaka od tih tema poziva na kritičko mišljenje i neku vrstu poziva, solidarnosti i novih oblika zajedništva“, rekao je.

Izložba skicira okvire istraživačkog, arhivskog, aktivističkog i transdisciplinarnog rada Stanice od početka pandemije. U saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, javnosti su predstavljeni različiti formati rada i interesovanja plesne umetničke zajednice koja, prevazilazeći granice discipline, opstaje u neprekidnom traganju za svojim mestom na kulturnoj sceni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!