Pijanista: Promene kreću od građana

Kultura 23. jun 202122:27 > 22:544 komentara
Izvor: N1

Svojom umetnošću poruke upućuje svima do kojih one mogu da dođu, a ono što ne voli jeste da se to povezuje sa politikom, rekao je umetnik Andrej Josifovski Pijanista, koji je pre dva dana na ulici skupljao novac noseći transparent na kojem je pisalo "Dinar za umetnost i kulturu".

„To nisu poruke političarima, mi smo oni koji su glavni u donošenju odluka i promene kreću od nas, čvrsto sam tog stava“, kazao je on govoreći o svojim radovima, muralima i performansima.

POVEZANE VESTI

Njegove poruke dolaze do ljudi jer je, kako navodi, postavio kulturu i umetnost kao nešto što nije elitističko.

„To je razlog zašto im se to dopada“, dodaje.

„To je moja strast, bavljenje uličnom umetnošću, jedinom umetnošću koja je slobodna“, kaže Pijanista.

Kako je naveo, kultura je na prosjačkom štapu, a budžet za kulturu kao i da ne postoji.

„Zato sam i rešio da izađem na ulicu i napravim svoju Runaway fondaciju. Već pet godina na Bežanijskoj kosi pravim Runaway festival ulične umetnosti, urađeno je mnogo, oslikano je 11 fasada, došlo je preko 20 umetnika i stranih i domaćih, a već pet godina nemam podršku bilo koje institiucije, i odlucio sam da je ne tražim više“, objašnjava on za N1.

„Izašao sam sa svog posla, sa Arhitektonskog fakulteta gde sam asistent, i stao na semafor“, dodaje, govoreći o svom poslednjem performansu.

On je rekao da je njegova strast da radi. „Samo o tome razmišljam, potpuno sam okupiran time. Idem ka cilju koji sam zacrtao. To je moje i ja u tome istrajavam. A cilj je promeniti svet, mislim da on može da bude bolji, pogotovo ovo društvo u kojem živimo“, zaključio je.

Komentari

Vaš komentar