Petru Božoviću uručen Dobričin prsten

Kultura 27. feb 202114:09 > 17:08 4 komentara

Glumcu Petru Božoviću u foajeu scene "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu u Beogradu uručen je Dobričin prsten, nagrada za životno delo Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Otvarajući ceremoniju svečanog uručenja Dobričinog prstena, upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac podsetila je kako je opisivan sam Dobrica Milutinović, po kome nagrada i nosi ime.

„Veličanstven, veliki, jak, sposoban, grmi, orkanski vetrovi“, rekla je Vujić Kominac, povezujući taj opis sa ovogodišnjim laureatom Petrom Božovićem.

Božović je 33. dobitnik Dobričinog prstena, a zvanično mu je tu nagradu, koju je predsednik udruženja dramskih umetnika Vojislav Voja Brajović nazvao „ordenom“, uručila koleginica sa klase i bivša laureatkinja Svetlana Bojković.

Obrazlažući odluku žirija, koji je ove godine razmatrao 13 kandidata za najviše priznanje Udruženja dramskih umetnika, njegova predsednica Vida Ognjenović navela je da je Božovića na svečano uručenje, uz rodbinu i prijatelje, dopratilo više od 200 odigranih uloga.

„Ruska poslovica kaže da nije život što i polje preći, a svojim delom Petar Božović govori da ni gluma nije što i polje preći, nego je ludačko istraživanje sveta maštom, ranjivi pohod u ludilo koji se izvodi golim životom, poduhvat nepredvidivog ishoda, nesamerljivog rezultata i nikada sasvim završen“, rekla je Ognjenović, koja je Božovićevu glumu opisala kao glumu „na dah, iz kontre“.

Božović se okupljenima kratko obratio šalom, citirajući Ljubu Tadića koji je govorio da „glumac kada hoće nešto da kaže, prvo kaže ‘Ja'“.

Potom se prisetio kako je čuveni glumac (Milivoj Popović) Mavid pričao da je znao posle predstave da se presvuče, napusti pozorište i dođe do spomenika, a aplauz još traje.

„Evo i ja, pošto sam igrao dosta značajnih uloga u Narodnom pozorištu, izađem iz pozorišta, prođem pored spomenika, i tek oko Terazija čujem kako jenjava aplauz“, ispričao je Božović, što su prijatelji i kolege propratili aplauzom.

Nagrada Dobričin prsten sastoji se od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića, u izradi Zlatare Jokić iz Beograda, i od unikatno oslikane diplome na pergamentu, rada akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, a Udruženje dramskih umetnika Srbije je dodeljuje od 1980. godine.

Podršku dodeli nagrade dalo je Ministarstvo kulture i informisanja, a podršku organizaciji svečane dodele dalo je Narodno pozorište, kojima se Brajović zahvalio u ime Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare