Pet slika u jednom Modiljanijevom platnu – pronađene tri ranije nepoznate skice

Kultura 13. jul 202215:40 1 komentar
Tanjug/AP Photo/Ariel Sćalit

Kustosi u izraelskom muzeju otkrili su tri ranije nepoznate skice proslavljenog umetnika 20. veka Amadea Modiljanija, koje se bile sakrivene ispod površine jedne od njegovih slika.

Nedovršena dela Modiljanija, umetnika italijanskog porekla koji je radio u Parizu do smrti 1920. godine, izašla su na videlo nakon što je rendgenski snimljeno platno „Akt sa šeširom“ u muzeju Heht Univerziteta u Haifi, kao deo opsežne forenzičke studije njegovog rada, izvestio je AP.

Povezane vesti

Istoričarka umetnosti Ina Berkovic rekla je da je to „prilično neverovatno otkriće“.

Modiljanijeva slika „Akt sa šeširom“ iz 1908. već je neobična slika jer se sa obe strane platna nalaze portreti naslikani u suprotnim smerovima.

Godine 2010. kustos muzeja je primetio oči treće figure, ali je skrivena slika stavljena u fokus tek ove godine.

„Kada smo odlučili da uradimo rendgenski snimak samo smo želeli da saznamo nešto više o skrivenoj figuri“, rekla je Berkovic. „Pored skrivene žene sa šeširom, na suprotnoj strani su pronađena još dva portreta, koja su bila potpuno nevidljiva golim okom: jedan muškarca, a drugi žene sa kosom podignutom u punđu“.

Sada je poznato da platno sadrži pet Modiljanijevih slika, verovatno naslikanih jedna preko druge iz potrebe da se uštedi novac na novim platnima. Rendgensko snimanje je urađeno uoči opsežne izložbe Modiljanijevih radova u Fondaciji „Barns“ u Filadelfiji.

Godine 2018. rendgenska tehnologija otkrila je ranije nepoznat Modiljanijev portret ispod jedne od njegovih slika u londonskoj galeriji Tejt.

Rendgenska fotografija i druge neinvazivne tehnologije otkrile su skrivena dela drugih umetnika kao što su Edgar Dega i Rembrant van Rijn.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare