Pesnik Živorad Nedeljković dobitnik nagrade „Desanka Maksimović“

Kultura 16. maj. 202219:22 > 20:48
Podeli:
Brankovina, Živorad Nedeljković
Izvor: N1

Pesnik Živorad Nedeljković ovogodišnji je dobitnik Nagrade "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koju dodeljuje Zadužbina “Desanka Maksimović”. Nagradu mu je na prigodnoj svečanosti u Brankovini uručila prof.dr Zorana Opačić, predsednica Upravnog odbora ove zadužbine.

Žiri, u sastavu prof. dr Goran Maksimović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, prof. dr Đorđe Despić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, doc. dr Branko Vraneš, docent Filološkog fakulteta u Beogradu, doktor Slađana Ilić, doktor filoloških I doktor političkih nauka i Vojislav Karanović, pesnik i urednik Redakcije kulture u Radio Beogradu RTS i dobitnik nagrade “Desanka Maksimović” za 2019. godinu, jednoglasno je odlučio da ovogodišnja prestižna nagrada za pesništvo bude dodeljena pesniku Živoradu Nedeljkoviću.

„Poezija u stvaralačkom nadahnuću Živorada Nedeljkovića nastoji da uređuje jedan novi svet i život, koji je možda nestvaran ili zamišljen kao “idealna utopija”, ali je svakako iskreniji i čestitiji od stvarnog sveta i života preplavljenog licemerjem I negativnim strastima. To su samo neki od argumenata kojima smo se rukovodili prilikom izdvajanja ovog pesnika za dobitnika ugledne književne nagrade naslovljene imenom pesnikinje Desanke Maksimović“, stoji u obrazloženju žirija za ovogodišnju nagradu.

Prilikom uručenja nagrade Zorana Opačić je rekla da ovogodišnji dobitnik nagrade Živorad Nedeljković započinje danas svoj saživot sa zadužbinom “Desanka Maksimović i da se uvrštava u njene čuvare, kao i da je niz od dvadeset devet dosadašnjih dobitnica i dobitnika nagrade svojevrsna riznica vrhunca srpskog pesništva s kraja 20. i dve decenije 21. veka.

„Posle dve strašne godine pandemije, sa velikim zadovoljstvom opet smo se okupili u Brankovini, uz Desanku i Desankine, u najlepšem dobu godine. Podržimo zadužbinu i kada prođe maj: osnovana je u najtežim vremenima, opstala je je tokom mnogih dramatičnih događaja novije istorije, sve do današnjih, jednako teških vremena u kojima joj je pomoć najpotrebnija. Na to nas obavezuje delo spisateljice, Brankovina i svi pesnici ovenčani velikom nagradom”, rekla je Opačić.

Uz poruku da se glas pesnika, na žalost, sve manje čuje od nekih drugih glasova, ovogodišnji dobitnik nagrade “Desanka Maksimović”, Živorad Nedeljković se zahvalio predstavnicima zadužbine “Desanka Maksimović” i žiriju.

Živorad Nedeljković je rođen 1959.godine u Kraljevu i dobitnik je više važnih priznanja za višedecenijski istrajan pesnički i književno – urednički rad.

Komentari

Vaš komentar