Pesničko slem takmičenje Srbije, pa Slem šampionat Evrope

Kultura 16. okt 202122:29 0 komentara
Pixabay

U organizaciji Poezina i Spoken Word rs sutra će se održati Pesničko slem takmičenje Srbije u klubu Tuluz Lotrek, a nastupiće slem pesnici i slem pesnikinje koji svoju poeziju izvode u vidu poetskog performansa.

Pobednik takmičenja dobiće nagradu i mogućnost da nastupi na Slem šampionatu Evrope (European Championship of Poetry Slam).

Nastupaju Bojan Ilić Bokerini, Damir Nedić, Ivan Marinković, Simonida Banjeglav, Siniša Rudan, Tamara Naumović, Simonida Dević, Simona Kanjevac, Slađana Bušić, Zoran Antonijević, Radovan Božović, Željko Marinković, Jasna Kinđić, Mirko Jekić, Zorica Jošić, Jovan Popović, Isidora Jevtić i Marija Takić. Specijalni gosti su Der Kosmonaut i Miloš Dilkić, saopšili su organizatori.

Pravila takmičenja su da se izvodi u tri kruga poezije, u novi krug poezije ulaze slemeri i slemerke koji dobiju najviše bodova od strane žirija, a na kraju trećeg kruga poezije, bira se pobednik slem takmičenja (pesnik ili pesnikinja koji dobiju najveći broj bodova).

Zabranjeni su rekviziti i muzika (koriste se isključivo telo i glas), pesnički slem performans ne sme da traje duže od 4 minuta, ako pesnik ili pesnikinja koriste papir ili mobilni telefon (čitaju), žiri može da oduzima bodove.

Žiri slem takmičenja čine Dušan Mihajlović (predsednik), Milan Mijatović (član), Goran Živković (član) i dva gosta iz publike, a voditelj programa je Miodrag Stošić.

„Slam poezija američki je popularni žanr čiji je imperativ pokušati sve, svugde. Marc Kelly Smith, pesnik iz radničke klase i jedan od prvih slemera, odredio ju je kao „termin koji uključuje sve forme izgovorene poezije stvorene za izvođenje uživo koja vrlo često uključuje takmičenje“. Nastala je 1980-ih kao odgovor na elitnu poeziju i mrtvu intelektualnu kulturu unutar koje je takva poezija pisana i čitana“, rekla je Natalija Stepanović.

U zemlje koje su nekada bile u sastavu Jugoslavije slem je doneo nemački pesnik Vivald Koslovski. Prva tri slem takmičenja u Beogradu održana su 2002. i 2003. godine u Domu omladine Beograda, te 2004. godine u Studentskom kulturnom centru Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!