Pepa i tačka, popularni crtani lik na izložbi u Kulturnom centru Beograda

Kultura 14. mar. 202218:00
Podeli:

U Likovnoj galeriji KCB-a u toku je izložba "Pepa i tačka" umetnika Nikole Velickog.

Velicki se za motiv Pepe Praseta opredelio intuitivno, neopterećen značenjskim učitavanjima i iščitavanjima, ali dopuštajući da se ona slobodno i spontano pletu. Pepa se ukazala kao pogodan poligon za stiske vežbe, okvir koji mu je omogućio da se znalački poigrava, pre svega, različitim grafičkim i crtačkim postupcima. Naime, ovde možemo da pratimo na koji se način jedna istaknuta figura dečijeg sveta, emancipuje od svog domicilnog okvira, nastavljajući svoj život u široj kulturološkoj sferi, postajući pop-ikona, znak vremena, navodi se u tekstu Danijele Purešević.

Bez obzira na tehniku izvedbe, Velicki je uvek opredeljen za širok, snažan potez, ekspresivan gest, plošnost, za monumentalni format, što jesu dominantne odlike njegovog sveukupnog opusa. S jedne strane, svoje uzore i srodan senzibilitet on prepoznaje u svedenosti, znakovnosti i nepatvorenosti umetnosti praistorije, starih i dalekih civilizacija, jednom rečju, praumetnosti, ali i u dečijem crtežu, zatim, art brut-u, sve do grafita, ulične umetnosti, stripa. Njemu su bliski i inspirativni Debife, Vorhol, Hering, Baskijat, Penk, Grejson Peri, Miomir Grujić Fleka. Svoje grafičke cikluse posvetio je, između ostalog, Aboridžinima, krajputašima, avionima.

„Njegovo celokupno stvaralaštvo, kao i ciklus nadahnut Pepom Prasetom, odlikuje osvešćena infantilnost, igra, humor, poznavanje i poštovanje tradicionalnih grafičkih i likovnih tehnika i veština, otvorenost ka eksperimentu, kao i stvaralački duh kojeg bi mogli da označimo kao urbani primitivizam“, navodi Purešević.

Nikola Velicki rođen je 1983. godine u Nišu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine kod profesora Miodraga Mlađovića. Doktorirao 2017. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod profesora Vladimira Veljaševića. Član je ULUS-a od 2009. godine. Zaposlen na Fakultetu likovnih umetnosti, kao asistent na grafičkom odseku. Priredio je 20 samostalnih izložbi i preko 90 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Komentari

Vaš komentar