Pavlović: Vladimir Veličković bio je i vrstan pedagog, moralna podrška mladima

Kultura 25. maj. 202116:12 > 17:19
Podeli:

Radovi Bogdana Pavlovića, predstavljeni su u Galeriji ULUS na izložbi pod nazivom "Život na Zemlji". Ovaj umetnik, koji živi i radi u Parizu, bio je student našeg velikog slikara Vladimira Veličkovića. Neki od Pavlovićevih radova nalaze se u više javnih kolekcija u Francuskoj i Srbiji, a na izložbi u Beogradu predstavlja svoj sedmogodišnji opus.

U galeriji ULUS-a nalaze se tri serije radova, koje su različite, ali među sobom imaju, kako umetnik kaže, mnogo dodirnih tačaka, poput ekspresivnosti. „To su scene iz stvarnog života, video zapisi koje beležim kamerom pa ih transponujem u sliku, kolaž, video… Izložba ima multimedijalni karakter i ti radovi bez obzira koliko različiti komuniciraju između sebe“, navodi Pavlović.

Tematski njih povezuje stvarnost. „Mene zanima ljudska stvarnost. Kroz tu prizmu imamo radove koji imaju konotacije koje su egzistencijalne, drugi imaju nešto od intimističkog karaktera snimljene osobe, koja nije ni svesna da je snimana, u scenama koje su jako obične, ili pak te scene ili ubacujem u mape, atlase, crteže i na taj način jednostavna, životna stvarnost dobija neku vrstu karaktera koji je univerzalan“, dodaje.

POVEZANE VESTI

Umetnik objašnjava da je još kao mlad, kada je počeo da se bavi slikarstvom, prve teme su mu bile geografske mape.

„Kao dečak sam bio fasciniran stripom, i već tada sam počeo da ispunjavam mape raznim crtežima. Danas se vraćam tom sižeu, ali na drugi način, trudim se da stvarnost koja nas okružuje predložim na drugi način koji je vezan za ono što je današnja politika, svet koji se menja, globalizacija, možemo naći ekološke probleme, religiozne. Trudim se da ono što doživljavam kao stvarnost pretočim u nešto što bi moglo imati prizvuk narativnog ili ilustrativnog, ali to ipak nisu ilustracije, već likovna dela“, kaže on.

Kako je rekao, njegov pristup materijalima je eksperimentalni. „Ja se igram materijalima, tražim nešto drugo što bi bila klasična slika, ili klasična fotografija, nemam otklon prema bilo kom materijalu, ali mislim da je to omogućava otvorenost i prema svetu i prema samom sebi“, kazao je.

Govoreći o svom profesoru Vladimiru Veličkoviću, Pavlović je rekao da je, osim što je bio sjajan slikar i crtač, Veličković bio i vrstan pedagog i jako otvoren prema studentima.

„Trudio se da nalazi puteve naše individualnosti, nije nametao svoje estetske principe. To je bilo lepo druženje koje se nastavilo i posle mog školovanja. Studenti su ga jako voleli i cenili, on je jako pomagao svoje studente i bio moralna podrška mladima“, zaključio je umetnik.

Komentari

Vaš komentar