Pantelić: Mladi su se vratili u Kinoteku, oduševljavaju se klasicima

Kultura 04. jun. 202120:543 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nagrada za najbolji muzej u kriznoj 2020. Jugoslovenskoj kinoteci znači nam da su profesionalci prepoznali da sve blago koje posedujemo omogućavamo da bude dostupno na načine na koji publika želi da ih prihvati, mlada publika koja će u budućnosti zauzimati mesta jednog Žike Pavlovića, Makavejeva, Šijana, rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, govoreći o priznanju Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM).

„Mi moramo da radimo na tim generacijama, zato je i veliko zadodovljstvo kad na projekcijama vidimo jako mlad svet… vratili su se. Imamo mlade koji se oduševljavaju klasicima, sa velikim K, oni ih sada otkrivaju“, kazao je Pantelić u Danu uživo.

POVEZANE VESTI

Mnogi stari filmovi sada jesu dostupni, a tome je doprinela i digitalna restauracija, dodao je.

„Nismo se trudili da radimo tako da budemo nagrađeni, ali nisam se iznenadio nagradi s obzirom na to koliki trud je bio uložen. Trud je bio popriličan za novu stalnu postavku, ne samo po mišljenju nas koji smo radili na njoj, već i posetilaca“, kazao je i dodao da je prošle godine korona nametnula onlajn plasiranje sadržaja.

Na dan Jugoslovenske kinoteke 6. juna, podsetio je, biće dodeljena priznanja te institucije, a biće otvoren i Festival nitratnog filma.

Biće prikazani neki naslovi koje publika inače ne može da pogleda i koje Kinoteka ne poseduje.

„Jesmo jedan od najbogatijih arhiva, ali ne posedujemo sve, nijedan arhiv ne poseduje sve, a sada je u saradnji sa arhivima iz 26 zemalja napravljen bogat program“, dodao je.

Mnogi filmski materijali nisu bili kompletirani, objasnio je, oni su se nalazili u raznim arhivima, a onda kad se kompletiraju počnu da putuju. „Mnogo je takvih slučajeva, sada na ovom festivalu ima dva takva materijala koji su kompletirani iz različitih segmenata različitih arhiva“, objasnio je.

Na dan Kinoteke biće dodeljena priznanja. Reditelj, filmski autor i jedno vreme direktor Jugoslovenske kinoteke Slobodan Šijan dobitnik je Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke za 2021. godinu za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji.

Dobitnik Zlatnog pečata za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji je direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo, a za dugogodišnji doprinos razvoju Jugoslovenske kinoteke dugogodišnji direktor, kulturni poslenik i filmski radnik Radoslav Rale Zelenović.

Istog dana počinje i Festival nitratnog filma, na kojem će do 15. juna u sali Makavejev biti prikazano 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Japana, Egipta i SAD.

Komentari

Vaš komentar