Pančić: „Deca“ Milene Marković iskorak za književnost, knjiga koja će se pamtiti

Kultura 24. jan 202214:47 > 21:21 6 komentara

"Nisam imao dilemu, bilo mi je dosta rano jasno da ništa neće moći da zaseni ovu knjigu, ona predstavlja jedan poseban i vanredan iskorak, ne samo u opusu Milene Marković, već i za savremenu srpsku književnost", rekao je Teofil Pančić, predsednik žirija za dodelu NIN-ove nagrade koja je Mileni Marković danas dodeljena za roman poemu "Deca".

„Ta knjiga nije samo sezonska, već jedna od knjiga koje ce se pamtiti. Koliko s jedne strane autorka dobija ovom nagradom, i NIN-ova nagrada je na dobitku time što nagrađuje knjigu koja je po mnogo čemu drugačija i bolja, koja je po svakom kriterijumu izvan standarda, šablona, očekivanja“, kazao je on.

„Ne mogu da zamislim čitaoca koji bi pred ovim delom mogao da izađe nepromenjen – čitanje ove kniige za svakog čitaoca će biti egzistencijalno iskustvo, ljudi će pamtiti kada i gde su pročitali ovu knjigu. Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da razmatram ovu knjigu na taj način i što je ona sad deo istorije NIN-ove nagrade“, kazao je on.

Ivan Milenković rekao je da mu je bila velika čast da bude u žiriju koji je dodelio nagradu romanu poemi „Milene Marković“.

POVEZANE VESTI

„Čast mi je bila biti u žiriju koji je nagradio ovu i ovakvu knjigu. Ako je istina najvažnija u književnom delu, ‘Deca’ spadaju u jedno od najistinitijih dela u srpskoj književnosti. Istina u književnosti tiče se same književnosti, nalazi se u tekstu, a ovaj tekst kao da je ispisan noževima, u samom sebi nalazi meru koji ovu knjigu čini velikom knjigom koja će da traje“, dodao je on.

Pančić je rekao i da je ovo delo nešto što se i u velikim književnostima ne dešava svake godine. „To je jedna od knjiga međaša koje obeležavaju jedan period. Siguran sam ne samo da je ovo najbolja knjiga u našoj konkurenciji ove godine, već jedna od knjiga po kojima će se pamtiti ovaj period u srpskoj književnosti i da je za mene bila čast da mogu da učestvujem u njenom dodatnom promovisanju, ako tako mogu da kažem. Ovo je delo koje je ‘gejmčejndžer“, jedna od knjiga koje obeležavaju jednu epohu“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare