Pala prva klapa Zafranovićevog filma: Poruka nade, civilizacija poznaje dobro

Kultura 27. avg 202221:22 9 komentara
Printscreen / Tanjug

Prva klapa filma "Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)" pala je u mestu Slatina nadomak Knjaževca, a reditelj Lordan Zafranović je rekao Tanjugu da snima univerzalnu priču o pobedi nad zlom koja mora biti razumljiva svima u svetu.

Zafranović je rekao da posle pet godina rada na finasiranju i svih problema tokom pretpripremnog perioda oseća radost što je konačno počeo snimanje filma i stavljanje u „filmski kvadrat“. „Znači da se isplatilo isistirati na tome, da bismo dobili kvalitet, da film izađe van okvira bivše Jugoslavije“.

„To će biti savremeni film, o svetu u kome danas živimo, a koji je pun kontradicija, ratova, užasa, izbeglica, gladi, što nije obećavao 21. vek“, naveo je reditelj.

POVEZANE VESTI

Priča filma je smeštena u 1942. godinu, ali, kako je objasnio, korespondira sa vremenom koje mi živimo.

Ne sme da se zaboravi zlo koje je prelilo sve čaše i „strahovita tragedija, koja traje do današnjeg dana u kulturi sećanja“.

„Ali to nije dovoljno da bi se napravio dramatičan film koji će korespondirati sa celim svetom i koji će biti potpuno jasan onome iz Tokija, i onome Pekinga, Beograda i Zagreba. Treba napraviti univerzalnu priču koja će da kaže da je zlo nešto što treba sprečiti, seći u korenima, pogotovo nacionalizam, koji je na ovi prostorima stvorio tolike nesreće narodima koji su ga upotrebljavali kao oružje – njima se naviše vraćao kao tragedija“, ocenio je.

To je podsećanje na nešto, dodaje, što bi trebalo da se skine sa ovoga sveta.

„Film ima poruku nade, jer da pobeđuje zlo mi danas ne bismo razgovarali ovde. Civilizacija poznaje dobro i ide dalje. Po koju cenu i način videćemo u ovom filmu“, najavljuje on.

Prvog dana u snimanju je učestvovao i glumac Predrag Miki Manojlović.

On je rekao da je scenario poznat decenijama menjan, ali da je njegova baza ona koju su pisali svojevremeno Arsen Diklić i Zafranović.

„Ovo je izvrstan scenario. To je jako bitno. Teško bude da se od dobrih scenarija napravi loš film. Svaki dobar film je senzacija i ako ovaj bude izdržao probu vremena, a ne da bude zaboravljen posle premijere, festivala i nagrada… cilj je da naš da bude zaista film“, istakao je glumac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare