Paković: Postavljanje zabranjene predstave u Podgorici 21. ili 22. oktobra

Kultura 11. okt 202222:44
Izvor: N1

Otkazivanje predstave “Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud” u Podgorici je “jedan u nizu ataka na slobodu stvaralaštva”, a komad će uprkos tome biti postavljen 21. ili 22. oktobra, rekao je reditelj Zlatko Paković.

Pročitajte još:

“Predočiću javnosti proces koji je zabranjen. Ne mora to biti premijera, nego javna proba uz lajv strim, i to će svi moći da vide, uoči gradskih izbora”, rekao je Paković u emsiji Newsnight na N1.

Paković je u septembru, dok je radio na komadu, dobio obaveštenje da se predstava otkazuje jer nalogodavac – Grad Podgorica – ne smatra komad “adekvatnim za ciljeve i vrednosti” koje promoviše.

U komadu se pojavljuju predsednik Crne Gore Milo Đukanović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Paković je kazao da je radeći u Crnoj Gori “morao doći do struktura moći”.

“Tamo imate dve strukture koja ej zapravo jedna – jednoj je sedište u SPC u Beogradu, a drugoj je sedište u DPS”, rekao je on.

Objašnjava da je dobio poziv da režira predstavu po svojoj volji, i da je predložio da to bude Pazolini, što je bilo “prihvaćeno sa ushićenjem”.

Govoreći o slavnom italijanskom reditelju, rekao je da je Pazolini bio izvanredan intelektualac, komunista koji je kritikovao Komunističku partiju Italije, čovek koji je objasnio kako buržoazija izmišlja sukobe koji postoje da se prikriju klasni sukobi i objasnio da ideja vlasti u sebi nužno nosi sadistički poriv.

Paković je rekao da ga “obavezuje mučenička smrt jednog čoveka koji je u 20. veku ubijen upravo onako kako je ubijen Isus”, koji je, kao Pazolini, bio borac protiv moći i vlasti.

Pazolinija je, kako kaže, ubila sprega mafije, crkve i politike.

Govoreći o pozorištu, Paković je rekao da da je to jedina institucija koja uvek dovodi u pitanje poredak, dok sve ostale institucije rade da se on održi.

Kaže i da je navikao na zabrane i pretnje, poput onih kada je režirao predstavu o genocidu u Srebrenici.

“Živimo u nenormalnim okolnostima punim nasilja”, rekao je Paković.

Na pitanje da li bi isto radio da je neka druga vlast u pitanju, odgovara da bi to radio uvek jer svaka vlast zaslužuje kritiku, a “žudnja za vlašću otkriva iščašenost”.

Komentari

Vaš komentar