„Ovo je mural“ u CZKD-u

Kultura 05. jul 202215:00 > 15:10
Podeli:
Izvor: CZKS/Ovo je mural

Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) završava letnju sezonu izložbom “Ovo je mural”, koja je inicirana debatom u javnosti o mestu, funkciji i ulozi slike u javnom prostoru, povodom spomen-crteža na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića, posvećenog haškom osuđeniku Ratku Mladiću.

Taj crtež pokrenuo je javnost da se podeli, odnosno odredi za ili protiv “murala”, a tim povodom u novembru 2021. godine u CZKD-u održan je razgovor “Ono nije mural”, u kojem su učestvovali Darinka Pop Mitić, Jelena Jaćimović Jaćim, Miloš Miletić (Kurs) i Milica Pekić, uz moderaciju urednika Likovnog programa CZKD-a Dejana Vasića, prenosi SEEcult.

Tvrdnjom da ono nije mural, ukazano je da ta predstava nije ono šta se tvrdi da jeste – umetničko delo. Namera je bila da se u razgovoru otvori pitanje dometa (i ograničenja), kao i potencijala reprezentacije u urbanom pejzažu i njegove simboličke kapitalizacije za različite političke narative.

Pozvani su umetnici Darinka Pop Mitić, Jelena Jaćimović, Darija Radaković, Siniša Ilić, Mark Brogan, Vladimir Miladinović, Kurs (Miloš Miletić i Mirjana Radovanović), Vladan Jeremić i Rena Redle, A.M i B.D, da zajednički izvedu murale u Paviljonu Veljković.

Izložba “Ovo nije mural”, čiji je kustos Dejan Vasić, biće otvorena od 5. do 14. jula.

Na “mural” Ratka Mladića referiše i prva epizoda serijala “Heroji i izdajnici”, koji je emulacija kolumni Borke Pavićević, a čine ga razgovori s publikom, niz tematskih intervjua, arhivski materijal CZKD-a i igrani i animirani segmenti, prateći temu „heroja i izdajnika“ od diskursa devedesetih do danas.

Komentari

Vaš komentar