Ovo je mural: Iskaz neslaganja prema fašisoidnim i opasnim politikama

Kultura 07. jul 202214:46 > 15:086 komentara

"Ovo je mural" je izložba kojom Centar za kulturnu dekontaminaciju završava letnju sezonu. Izložba je organizovana nakon debate u javnosti o mestu, funkciji i ulozi slike u javnom prostoru, povodom podela oko murala na Vračaru posvećenog Ratku Mladiću. Više umetnika pozvano je da zajednički izvedu murale u Paviljonu Veljković.

„Izložba „Ovo je mural“ nastaje sa jednim predtekstom koga smo svi koji živomo u Beogradu veoma svesni, a to je da se u javom prostoru, u Njegoševoj ulici i dalje nalazi spomen- crtež osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. U mesecu novembru smo u Centru za kulturnu dekontaminaciju organizovali razgovore  „Ono nije mural“. kojim smo hteli da pokrenemo pitanje politike i uloge slike u javnom prostoru, kao i da preispitamo šta zapravo znači kada se javni prostor od strene desnice zloupotrebljava za ratno huščašku propagandu“, rekao je kustos Dejan Vasić

„Ova izloža pre svega govori o tome šta je odgovornost  javnosti spram prostora, i na koji način zapravo možemo da iskažemo svoje neslaganje i svoj disenzus za sve ono što smatramo za opasne i fašisoidne politike“, dodao je on.

„Odlučili smo da napravimo jedan crni veliki kvadrat Kazimira Maljeviča, a ispod njega je ovai spomen- srtež iz Njegoševe ulice. Taj crni kvadrat još uvek nije tamo, i ovo je poziv da se taj crni kvadrat konačno nađe na tom crtežu“, izjavio je umetnik Vladan Jeremić.

„Kada dođete u prostor i kada krenete da pripremate zid njegova istorija se prosto otvara pred vama.  Obzirom da je istorija CZKD-a bogata istorijom aktivističkog pokreta u Srbiji odlučila sam da kroz razgovore sa zaposlenima obeležim tregove izložbi koje sam mogla da pronađem na zidu. Samo te beleške govore o tome šta se sve dešavalo ovde, odnosno o raspadu treće Jugoslavije i nastanku nove države, i svim tim nacionalističkim trvenjima koja su prosto ostavile trag na našem društvu“, izjavila je umetnica Darinka Pop Mitić.

Izložba je otvorena do 14. jula.

 

 

Komentari

Vaš komentar