Otvorena izložba “Mnogougao” Lane Vasiljević u Galeriji Novembar

Kultura 16. sep 202214:01 0 komentara
Promo/Galerija Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je izložba vajarke Lane Vasiljević, pod nazivom “Mnogougao”.

U novoj seriji radova, Vasiljević u Galeriju Novembar donosi neobične instalacije sačinjene od kombinacije preoblikovanih, nekada upotrebljenih predmeta, fotografija, novih vajarskih formi i objekata iz njene svakodnevnice ili vizuelnog iskustva, navodi se u saopštenju.

“Prepoznaćete objekte koji su, naravno, izmenjeni i data im je neka druga dimenzija – jedna, kako je jednom rekla jedna kustoskinja, “magična moć predmeta”. Vrlo mi je bilo važno na koji način postavljam radove, i kako oni formiraju celinu, na koji način se gledaju, zašto je baš odabrano da određeni rad bude pored drugog rada,” objašnjava tematiku izložbe Lana Vasiljević.

Promo/Galerija Novembar

Temelj izložbe “Mnogougao” je odnos umetnice prema predmetima iz perspektive ličnog sećanja i samog prostora – motivi poput časovnika, ogledala, srca, knjiga, vozova, kišobrana, podjednako upućuju na jasan kontekst sagledavanja celine, ali i namenski zbunjuju svojim narativom, koji se prostire od jasnoće dokumentarnog filma, sve do nadrealističke fantastike.

“Ono što je meni bio izazov i što mi je bilo zanimljivo jeste da u ovoj galeriji napravim drugačiju postavku, drugačiji poligon, način na koji se ti radovi spajaju, i oformila sam veće celine – bele, crne, povezala ih u geometrijski oblik, opet, dajući im simboliku, neko drugo značenje,” dodaje umetnica.

Promo/Galerija Novembar

Izložba će trajati do 16. oktobra, a Galerija Novembar otvorena je za sve posetiteljke i posetioce svakog radnog dana sem ponedeljka od 12 do 20 časova, subotom od 10 do 18 i nedeljom od 10 do 14 časova, na adresi Kursulina 22.

Lana Vasiljević (1973) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (vajarski odsek). Izlaže skulpture i objekte od 1997. i aktivno se bavi grafičkim dizajnom od 2002. godine. Bila je stipendista KulturKontakt Austria programa i ArtsLink Residency, ISCP, New York. Izlagala je na 12 samostalnih i preko 50 grupnih izlozbi (Njujork, Pariz, Beč, Hag, Varšava, itd.). Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, sa radovima izloženim u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, kao i u privatnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!