„Jaletova mitopoetika“ u valjevskoj Modernoj galeriji

Kultura 22. maj. 202115:12 > 10:42
Podeli:
Jaletova mitopoetika, Valjevo
Izvor: N1/Milena Kuzmanović

"Jaletova mitopoetika" naziv je izložbe crteža Ljubodraga Jankovića Jala koja je otvorena u valjevskoj Modernoj galeriji.

Izloženo je 50 crteža sa motivima žene nastalih u periodu od 1965. do 2009. godine. Izložbu prati i kvalitetan katalog sa tekstovima autora Dejana Đorića I Dragana Jovanovića Danilova.

Otvarajući zvanično današnju izložbu Dragan Danilov je između ostalog rekao „da biti toliko dugo prisutan na našoj umetničkoj sceni i obrađivati posvećeno, volterovski svoj slikarski i crtački, pa i skulptorski vrt, dostojno je samo onih umetnika čije delo poseduje upućenost na smisao jednog višeg reda“.

Autor nije prisustvovao današnjem otvaranju izložbe u Modernoj galeriji u Valjevu, ali se malobrojnim posetiocima I novinarima obratio video porukom.

Profesor Ljubodrag Janković Jale može se smatrati jednim od osnivača Moderne galerije u Valjevu, s obzirom da je među prvima izlagao u ovog galeriji i da je njegovo druženje sa Živojinom Pavlovićem i Ljubom Popovićem i dovelo do osnivanja Moderne galerije. Profesor Jale je imao svoj atelje na Divčibarama iako nije rođen u Valjevu oduvek je sebe smatrao Valjevcem, s obzirom da mu je i supruga iz Valjeva, i da je svoje druženje sa Modernom galerijom i kulturnim stvaraocima Valjeva negovao sve ovo vreme”, rekao je Vojislav Jovanović direktor Moderne galerije naglasivši da je pred publikom možda jedna od najbolji izložbi crteža u ovoj galeriji do sada, gde može da se dobije jedan retrospektivni pogled na crteže prof. Ljubodraga Jankovića Jala.

Delovi bogatog i značajnog opusa autora bili su u prethodnom periodu prezentovani u Modernoj galeriji u okviru dve samostalne izložbe i više grupnih. Jalovo slikarstvo ranog perioda, od 1955. do 1965. godine, predstavljeno je prvom samostalnom izložbom 1988. godine, a krajem 2007. godine, na drugoj samostalnoj izložbi, prezentovan je Jalov triptih “Pastiri”, u okviru programa “Jedan autor – jedna slika”. Trećom izložbom „Jaletova mitopoetika“, posetioci imaju priliku da steknu uvid u značajan segment stvaralaštva, koji do sada nije izlagan u galeriji.

Izložba „Jaletova mitopoetika“ biće otvorena do 30. jula 2021. godine i može se posetiti svim radnim danima, osim utorkom, kao i vikendom, u periodu od 10 do 18 časova.

Komentari

Vaš komentar