Otvoren Legat Petra Dobrovića

Kultura 20. apr. 202122:00 > 22:171 komentar
Podeli:
Izvor: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Galerija Petra Dobrovića otvorena je danas u Beogradu, a ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je da postavka "koloristička vizija" koja kroz 30 dela prikazuje bogat opus slikara i novo ruho legata "delići duga koji država i društvo imaju prema velikom slikaru".

Ona je istakla da Dobrovićev slikarski opus zauzima srce srpskog modernog slikarstva 20. veka i da je obaveza države i društva da sećanje na tog velikana i njegov rad približi novim generacijama.

Gojković je istakla da je Dobrović inspiraciju nalazio u Parizu, sa mnogim slikarima poput Petra Lubarde, Stojana Aralice i Save Šumanovića i da današnja izložba predstavlja važan aspekt njegovog stvaralaštva koji je značajan za srpsku, ali i evropsku istoriju umetnosti.

Galeriju Petra Dobrovića osnovala je Skupština Grada Beograda 1974. godine, pre svega zahvaljujući njegovoj supruzi Olgi i sinu Đorđu, koji su srpskoj prestonici poklonili kolekciju velikog slikara – 360 ulja na platnu, 14 akvarela, 19 pastela, 29 tempera, 955 crteža, kao i 30 dela drugih autora, navodi Beoinfo.

Od osnivanja do 2016. godine, o Galeriji Petra Dobrovića starao se Muzej savremene umetnosti, a 2017. godine prostor je dodeljen Кući legata.

Komentari

Vaš komentar