Otvoren Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, posvećen Simjanoviću

Kultura 19. apr. 202123:321 komentar
Podeli:
Izvor: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

U Domu omladine Beograda svečano je otvoren 67/68. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, a do 25. aprila biće prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. godine, kada je festival otkazan zbog pandemije koronavirusa, kao i 2021. godine, a biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Željom da više nikada Martovski festival ne bude otvoren u aprilu, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je manifestaciju koja je, prema rečima umetničkog direktora Dejana Dabića, odolevala i najtežim godinama.

„Održan je i 1999. godine u atomskom skloništu Doma omladine, ni raspad zemlje ni tehničko-tehnološka revolucija nije uticala na njegov opstanak, ali je morao da bude odložen prošle godine zbog kovida“, rekao je Dabić i najavio bogat program ovogodišnjeg, duplog izdanja, koje traje narednih nedelju dana, i koje će, osim takmičarskog programa, ponuditi i međunarodnu, regionalnu i domaću panoramu, kao i radionice, master klas i tribine.

Odluka da ovogodišnji 67/68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma bude posvećen Zoranu Simjanoviću, doneta je po objavljivanju vesti o njegovoj iznenadnoj smrti od kovida, a u znak sećanja na njegov „neizmerni doprinos filmu i muzici, koji će ostati trajno upisan zlatnim slovima u istoriju srpske kulture i umetnosti“, kako je tada saopšteno.

Umetnički direktor podsetio je na duboku i trajnu vezu između Simjanovića i ovog festivala.

„Simjanović je voleo Martovski festival, dobijao je nagrade na njemu, recimo za filmove ‘Krst, kvadrat i krug’ ili ‘Poludele ljude’, a ove godine posthumno mu dodeljujemo nagradu za životno delo za manje poznat deo njegovog opusa, jer malo ko je znao za njegovu ljubav prema kratkim i animiranim filmovima“, rekao je Dabić o Simjanoviću.

Nagradu je preuzela njegova supruga Ljiljana Erić Simjanović, koja je ispričala da je Zoran Simjanović posebno voleo kratke i animirane filmove i da je „uvek znalački znao da oboji i notama podvuče“ takva ostvarenja.

„Zvao bi me da slušam, i godinama sam slušala i odgledavala te kratke filmiće, pa se nadam, a i verujem da će se Simke složiti, da ovo bude zajednička nagrada“, poručila je Erić Simjanović.

Pomoćnik gradonačelnika Mladenović poručio je da su otvorena dva festivala, a nada se da je ovo poslednji put da se to desilo.

Komentari

Vaš komentar