Otvaranje festivala „Mirdita, dobar dan“ nakratko prekinuto zbog dojave o bombi

Deveto izdanje festivala "Mirdita, dobar dan" zvanično je prekinuto u 18.30, pola sata nakon početka, jer je stigla dojava o postavljenoj bombi. Svi posetioci i učesnici su zamoljeni da napuste Centar za kulturnu dekontaminaciju (CKZD) u Birčaninovoj 21 na 15 minuta kako bi policija obavila provere. Posle provere, utvrđeno je da je dojava bila lažna, te se posetioci i učesnici festivala vraćaju u dvorište CKZD.

„Evakuisaćemo objekat, 15 minuta će policija proveriti sve kao što je to u skladu sa redovnom procedurom, i nakon toga ćemo se vratiti i nadam se uživati u predstavi“, rekla je novinarima Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava. Festival bi zvanično trebalo da otvori predstava „Stiffler“ u 19 časova.

U dojavi koja je stigla na adresu festivala pisalo je da je postavljen hemijski uređaj, da deluje u različitim vremenskim intervalima i da se zove Klark.

Policija je danas sat vremena pre dolaska posetilaca obavila preventivnu proveru da li je postavljena bomba.

Istovremeno se ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju pojavila grupa onih koji protestuju zbog festivala, sa transparentom na kojem preko mape Kosova i srpskog grba piše „Nema predaje“.

N1

Njih pet-šest je pevalo i pesme koje se odnose na Kosovo, a jedan od njih je na majci nosio slovo „Z“ koje je simbol ruskog napada na Ukrajinu.

Kako javlja reporterka N1, policija ih je legitimisala i ostavila ih sa strane, motreći na njih da ne bi došlo do nekog incidenta.

Sat vremena pred početak, kako su navele novinarke N1, sve je ispred Centra bilo mirno, a samo je povećano prisustvo pripadnika policije i novinara govorilo o tome da se dešava nešto neuobičajeno.

Povezane vesti

Policija je mogla da se vidi već oko 16 časova, razgovarajući sa organizatorima kako bi obezbedili da sve prođe mirno, imajući u vidu iskustva iz prethodnih godina kada su se okupljale desničarske organizacije i protestovale zbog festivala.

Reporterka N1 podseća da su se danas oglasili Zavetnici, „koji sada kao parlamentarna stranka kažu da će se zalagati da se usvoje zakonska rešenja kojima će se onemogućiti održavanje festivala, jer oni veruju da to nije festival koji promoviše kulturu, već nezavisno Kosovo i separatističke težnje“.

Ona podseća da je juče bio nulti dan festivala, kada je otvorena izložba „Sve naše suze“, i da je sve proteklo mirno, ali pošto su se razišli posetioci u prostoru Endžio Hab u Dobračinoj 4 stigla je dojava o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Pre prekida na otvaranju je Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava poručila da „mi moramo društvima u kojima živimo da ponudimo da se pogledamo u oči, a ne da se gledamo preko nišana“.

„Juče smo počeli onim sto treba da bude naša nulta tačka, izložbom ‘Sve naše suze'“, kazala je Jelići i podsetila na debatni, filmski i muzički program koji ove godine čini festival.

Dodala je da „iako javne institucije kulture ignorišu naš festival, mi ga uspešno održavamo i poslednjih meseci, u Prištini i Beogradu, imali smo više sastanaka nego političari pregovora“.

Kuštrim Koljići, reditelj predstave „Stiffler“ koja bi trebalo da bude izvedena večeras na otvaranju, kazao je „skoro deceniju festivala ‘Mirdita, dobar dan’ razgovarali smo o kulturama, društvu i saradnji, učenju jedni od drugih“.

„Danas u devetom izdanju sa istim ciljem nastavljamo i u istom pravcu, iako politička situacija nije različita od one kada smo započeli, tako da imamo iste izazove“, poručio je reditelj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare