Otkriven spomenik Rabindranatu Tagoru u beogradskom parku Ušće

Kultura 13. jul 202119:32 > 19:418 komentara
Izvor: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži otkrili su spomenik indijskom književniku, dramaturgu i filozofu Rabindranatu Tagori u beogradskom parku Ušće, u blizini Brankovog mosta.

Vesić je tom prilikom rekao da „ovaj spomenik ima dvostruko značenje“, da pokazuje „koliko je Beograd kosmopolitski grad otvoren za sve one koji su dali doprinos razvoju čovečanstva“, ali i da govori o tome „koliko je veliko prijateljstvo između Srbije i Indije“, preneo je Beoinfo.

On je najavio da će u toku godine biti podignuti spomenici srpskim pesnicima, Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću, Vasku Popi i Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Beoinfo

Ambasador Batačardži je podsetio da je Rabindranat Tagore bio istaknuti književnik, koji je stavio Indiju na svetsku književnu mapu i da su ljudi, zahvaljujući njemu, saznali o Indiji i indijskoj književnosti.

On je podsetio da je Tagore 1926. godine bio u poseti Beogradu, kada je održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu, napomenuvši da je tada „njegova poseta privukla veliku pažnju srpskih medija, akademika i intelektualaca“.

Ambasador je rekao i da se na spomeniku Tagori „nalaze stihovi jedne njegove pesme koja je poznata u Indiji, a čiji prvi stih govori o tome da se, kada je um neustrašiv, i glava drži visoko“.

Komentari

Vaš komentar