Otkazana „Knjiga na trgu“: Izdavači traže obrazloženje, Karl objašnjava

Kultura 20. maj 202112:53 > 17:39 1 komentar
N1

Najavljenu manifestaciju "Knjiga na trgu" na Trgu republike nije moguće održati od 21. do 23. maja, kako je najavljeno, saopštilo je Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), jer su samo tri dana pre održavanja festivala knjige, navode, dobili dopis Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacija i koordinaciju odnosa sa građanima da je Trg zauzet. Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je potom da su u nedostatku povratne informacije od BEOKOM-a, izdavači na svoju ruku izašli u medije sa najavom manifestacije.

Predstavnici UPIS i Sekretarijata za kulturu su od decembra do maja imali više sastanaka na kojima su potvrdili vikend od 21. do 23. maja kao termin održavanja manifestacije, a UPIS je postupao prema instrukcijama Sekretarijata i poštovao proceduru, navodi se u saopštenju.

„Zahtevamo obrazloženje Sekretarijata za kulturu zašto je došlo do propusta u povezivanju sa Beokomom i neblagovremenog odlaganja događaja zbog koga članovi UPIS i drugi izlagači, kao i naš tehnički partner Beoexpo trpe materijalnu i moralnu štetu“, zaključuje se u saopštenju.

Karl: UPIS na svoju ruku najavio događaj

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je za Nova.rs da je u nedostatku povratne informacije od BEOKOM-a, budući da se bližio željeni termin održavanja „Knjige na trgu“, UPIS je na svoju ruku izašao u medije sa najavom manifestacije.

Kako je Karl naveo, događaj „Knjiga na Trgu“ održan prethodne jeseni bio je zamišljen kao dvodnevna manifestacija na Trgu Republike sa ciljem podrške manjim izdavačima u situaciji kada je zbog epidemije korone obim njihovog rada bio umanjen.

„Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), obratio sa tada Sekretarijatu za kulturu grada Beograda za pomoć u organizaciji i istu je dobio. Manifestacija je protekla u najboljem redu, uz pridržavanje svih predviđenih mera, na čemu se posebno insistiralo. Sekretarijat za kulturu je tada čak preuzeo na sebe komunikaciju sa Sekretarijatom za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju sa građanima (BEOKOM), da bi UPIS mogao da se fokusira na program manifestacije“, kazao je gradski sekrterar.

Nakon uspešnog održavanja prvog izdanja, pojavila se inicijativa za drugo izdanje i prvobitna zamisao je bila da se ‘Knjiga na Trgu’ održi 23. aprila, na Svetski dan knjige, međutim, epidemiološka situacija u tom trenutku nije bila povoljna za skupove te vrste i samo zato je odložena.

„Preporuka Sekretarijata za kulturu bila je da se događaj održi krajem maja ili tokom juna meseca. Gospodin Hamović je predložio vikend 22. i 23. maj i na sastanku mu je naznačeno da svu dokumentaciju koja je potrebna da bi se dobile dozvole za organizaciju, a koje je prošli put Sekretarijat za kulturu dostavljao BEOKOM-u, ovoga puta to učini organizator (UPIS), što su oni i uradili. U nedostatku povratne informacije od BEOKOM-a, budući da se bližio željeni termin održavanja, UPIS je na svoju ruku izašao u medije sa najavom manifestacije“, dodaje Karl.

Ispostavilo se da je pomenuti termin, što se tiče lokacije na Trgu Republike od ranije zauzet, kaže on, i da održavanje ‘Knjige na Trgu’ treba da se pomeri za neki od narednih vikenda. Prema njegovim rečima, Sekretarijat za kulturu je tu informaciju prosledio UPIS-u, čim je dobio od BEOKOM-a.

„Ostaje pitanje zbog čega UPIS i BEOKOM nisu ostvarili direktnu komunkaciju u vezi s proverom termina, dostavljanjem dokumentacije i pribavljanjem potrebnih dozvola, što je Sekretarijat za kulturu preporučio gospodinu Hamoviću čim nam je predložio da se događaj ponovi i ove godine. Ponavljam da Sekretarijat za kulturu grada Beograda, maksimalno podržava održavanje ‘Knjige na Trgu’, ali ističem i da Sekretarijat za kulturu nije organizator manifestacije“, zaključio je Karl.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare