Osnovana Asocijacija filmskih festivala – „raskrsnica“ u domaćoj kinematografiji

Kultura 10. jun 202121:24 > 21:54
Izvor: Nova.rs / Vesna Lalić

Predstavnici Filmskog centra Srbije i domaćih filmskih festivala potpisali su danas Memorandum o saradnji, čime je osnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije. Osnivači najavljuju prekretnicu u domaćoj kinematografiji. Ova platforma, kako su najavili osnivači, pomoći će u umrežavanju i povezivanju filmskih festivala i Filmskog centra, kao i u lakšem pristupu fondovima. Najavljeni su i zajednička promocija i razmena programa, stručni skupovi, kao i uspostavljanje strukovnih nagrada.

Članovi Asocijacije filmskih festivala Srbije, koju je pokrenuo Filmski centar Srbije, postali su Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija Vrnjačka Banja, Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti Niš, Leskovački internacionalni festival filmske režije, beogradski Festival autorskog filma, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma, Kragujevac i festival Slika u pokretu.

Gordan Matić, direktor FCS, rekao je da su festivali u svakoj zemlji značajan deo kinematografske infrastrukture, kao i da asocijacija nastaje i da bi im se olakšao pristup fondovima.

„Ovo jedan od onih dana koji će ostati upamćen, ovo će promeniti festivalsku mapu i biti raskrsnica u kinematografiji kod nas“, kazao je on.

Producent asocijacije Ognjen Rakčević rekao je da nju čine festivali od severa do juga. „Naročito treba istači ulogu festivala u ovo vreme. Upravo oni, od Palića do Leskovca, treba da vrate interesovanje publike i vraćanje publike u bioskope. Zbog toga je značaj ove mreže veliki“, dodao je.

Producent evropskog filma Palić Ilija Tatić rekao je da je čast i zadovoljstvo biti u takvoj organizaciji. „To je lepa platforma koja će imati dobru priliku da popravi stanje u srpskom filmu“, naveo je.

Darko Bajić, umetnički direktor Leskovačkog inernacionalnog festivala filmske režije LIFFE ocenio je da je ovakvo udruživanje izuzetno važno.

„Festivali su prava odbrana bioskopa, oni na pravi način edukuje gledaoce. Mi branimo bioskope na ovaj način“, kazao je.

Kako je naveo, suština je da festivali preuzmu primat u regionu i da dođemo do veće finansijske podrške za festivale.

„Svi se nalazimo u situaciji da najviše dobrom voljom održavamo festivale. Udruživanje je dobro da jedni druge postičemo i razmišljamo kako da se razvijamo i u regionu i Evropi, namećemo kao festivali koji će predstavljati srpsku kinematografiju, i kako bismo pronašli zajedničke ideje kako da unapređujemo festivale“, dodao je on.

Direktor Festivala autorskog filma Igor Stanković ocenio je da je ideja inicijative i decentralizacija. „Ovo je vizionarski put umrežavanja. Pre neki dan je Kreativna Evropa objavila pravila za pristup finansijskom fondu i jedini način da filmski festivali apliciraju za podršku upravo je – umrežavanje“, dodao je on.

Komentari

Vaš komentar