„Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ u petak, laki komad o smešnom i gnusnom

Kultura 19. apr 202114:03 > 20. apr 2021 15:11 0 komentara
Promo / SNP

Predstava „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“, reditelja Ivana Cerovića, premijerno će biti izvedena na Kamernoj sceni SNP u petak 23. aprila u 20 sati. Autor komada je Miloš Nikolić.

POVEZANE VESTI

Zločin, kazna, savest, pristajanje i nepristajanje na zločin, podela odgovornosti teme su komada koji su svom pod naslovu ima naziv „Laki komad o smešnom i gnusom“, a koji je dramaturški oblikovao Božidar Knežević. Ogled o mračnoj strani ljudske prirode, na scenu će izneti Nebojša Savić, Ljubiša Milišić i Sanja Mikitišin, saoptio je SNP.

„Gnusno kao tema priče, kao način na koji su se neke stvari radile na jednom nivou, i na drugom nivou kao kontrapunkt – lakoća, lakoća igranja, lakoća prihvatanja zločina, lakoća zaborava zločina onih koji su činili iste te zločine. Svaki dobar tekst u sebi mora da ima paradoks. Veći paradoks od smešnog i gnusnog teško da možemo naći i tu dobijamo svu licemernost ljudi koji su učestvovali u zločinima”, ističe reditelj Ivan Cerović.

Promo / SNP

„Mi želimo da postignemo katarzičan efekat. Naravno, cela predstava se polako otvara. Na početku je to odnos jednog limara i snimatelja i tek se kasnije, tokom predstave, otkrivaju detalji i dolazi se do takozvanog krešenda. Predstava u sebi ima primese atmsofere iz filmova Dejvida Linča, začudnosti, bizarnosti, komičnih elemenata“, dodaje.

Nakon premijere predstave „Deobe“ reditelja Juga Radivojevića, „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ obogatiće repertoar najstarijeg srpskog teatra. Naredna premijera biće u maju, „Višnjik“, Radoslava Milenkovića, dok su u toku probe predstave „Golmanov strah od penala“, rediteljke Ane Đorđević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!