Omaž izložba Milanu Tucoviću u galeriji „A“

Kultura 03. jun 202118:30 > 18:54 1 komentar
Peđa Aćimović

Grupna izložba čiju postavku čine slike i skulpture, smeštene u objekate, kutije, dvadesetak renomiranih autora, a sve u čast slikara i vajara Milana Tucovića, biće otvorena u subotu, 5. juna u 19 časova, u galeriji "A", u Bežanijskoj 55 u Zemunu.

Od svojih početaka do prerane smrti, ostao je veran magičnom realizmu i ikonografijama malih, intimističkih priča, koje je često prenosio na velika platna smirenog kolorita, kojima ne vlada vreme, već nostalgija i tišina.

Povezane vesti

Omaž izložbom u Galeriji „A“, njegovi bliski prijatelji, i sami umetnici, želeli su da prenesu samo deo energije i harizme koju je ovaj značajni srpski stvaralac nesebično pružao.

Tucović je bio po vokaciji vajar, a po senzibilitetu slikar, naizmenično stvarajući objekte i slike. Baš zato se i dela predstavljena na ovoj izložbi, smeštena u identične kutije, razlikuju po dijalogu sopstvenih poetika i senzibiliteta raznorodnih stvaralaca sa Milanovim delom.

Za slikarstvo Milana Tucovića, Maja Živanović, istoričar umetnosti i novinar kaže „da je skladno i da počiva na klasičnim slikarskim postulatima“.

„Poetika njegovih prizora, kulisa složenih scenografija, nosi metafizički naboj. U tim slojevitim kompozicijama, glavni protagonisti su naizgled obični ljudi, kojima je snažnom naracijom, dodeljivao različite uloge. On je posedovao magično oko, moć da otelotvori nečiji lik na svojim platnima. Tako posmatrač doživljava ljudsku setu, umor, povučenost ili radost i zadovoljstvo“, dodala je Živanović.

Izložba će za posetioce biti otvorena naredne dve nedelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare