Održana komemoracija Milanu Lanetu Gutoviću, kolege složne – nezamenljiv

Kultura 10. sep 202114:12 > 18:49 4 komentara

Komemoracija Milanu Gutoviću održana je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Kolege i prijatelji Dejan Mijač, Branka Petrić, Ljubomir Bandović, Irfan Mensur i Voja Brajović oprostili su se od njega svojim govorima.

Koračao je hrabro preko granica i svojom darovitošću činio da ljudi uživaju, vole i pamte njegove uloge. Rekle su kolege o Milanu Gutoviću na komemoraciji.

„Bio je Bogom dan svim što glumac treba da ima – i stasom i glasom i muškom lepotom i šarmom. Otišao je ne samo moj poznanik i prijatelj nego i vaš poznanik, drug, prijatelj i omiljeni čovek“, istakao je Dejan Mijač.

„Neki delovi Laneove ličnosti ostaće zauvek tajna, možda tako i treba da bude. Duhovnost, pamet, mirnoća, toplina, radost i smeh“, reči su kojima ga je opisala njegova koleginica Branka Petrić, uz napomenu da je retko ko svestan širine i svestranosti njegove ličnosti.

O saradnji i drugarstvu koje je trajalo pedesetak godina, a činile su ga epizode ćutanja, plakanja i smeha govorio je Irfan Mensur. Voja Brajović naveo je da su virtuoznost Gutovića i lakoća igre postavili letvicu koju je teško dostići.

Složni u stavu da je Gutović bio jedan od najdarovitijih glumaca druge polovine dvadesetog veka, njegove kolege istakle su da je Lane, jednostavno, nezamenljiv.

Milan Gutović Igrao je u brojnim filmovima, tv serijama i pozorišnim predstavama, sarađujući sa najznačajnijim rediteljima. Njegova poslednja premijera bila je na sceni JDP 2020. sa predstavom “Putujuće pozorište Šopalović”.

Milan Lane Gutović preminuo je 25. avgusta na Vojnomedicinskoj akademiji posle teške bolesti.

Sahranjen je 28. avgusta u porti Crkve Svete Trojice u Kumodražu, gde su sahranjeni i njegovi roditelji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare