Odložena beogradska bioskopska premijera „Dare iz Jasenovca“ zbog epidemije

Kultura 15. apr. 202109:47 > 09:521 komentar
Podeli:
Izvor: Promo / Dara iz Jasenovca

Svečana beogradska bioskopska premijera domaćeg filma “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Gage Antonijevića planirana za 22. april biće odložena zbog trenutne kompleksne epidemiološke situacije, saopštio je distributer filma MegaKom film.

Novi datum premijere, kako se navodi, biće naknadno objavljen u skladu sa ublažavanjem epidemiloških mera i poboljšanjem trenutne zdravstvene situacije.

Film „Dara iz Jasnovca“ bio je srpski kandidat za nagradu Oskar, a u februaru je neočekivano prvo prikazan na javnom servisu, umesto u bioskopima.

POVEZANE VESTI

Film reditelja Predraga Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić okupio je glumačku ekipu Republike Srpske i Srbije predvođenu mladom Biljanom Čekić koja u svom prvom filmskom pojavljivanju tumači lik dvanaestogodišnje devojčice Dare suočene sa strahotama logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata.

Pored mlade Biljane Čekić, vodeće uloge iz Republike Srpske tumače Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

Scenografiju za film potpisuje Goran Joksimović, dok su film producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović.

„Istorijska drama se osvrće na period 1942 godine, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gde ih surovo ubijaju. Priča „Dara iz Jasenovca“ je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih sudbina“, navodi MegaKom film.

Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve.

Film je podržala Vlada Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a distributer filma je MCF MegaKom Film.

Komentari

Vaš komentar