Obrnuti pandur protiv Dejvida Hoknija – o razlikama i odnosima moći

Kultura 20. maj. 202118:05
Podeli:
Izvor: Mark Brogan

Izložba “Obrnuti pandur protiv Dejvida Hoknija” Marka Brogana, britanskog umetnika koji živi i radi u Londonu i Beogradu, otvorena je u Galeriji Milorada Bate Mihailovića Kulturnog centra Pančeva, a predstavlja radove koji govore o razlikama, o velikim kontrastima vidljivim u svakodnevnoj društvenoj stvarnosti i o odnosima moći, kako u globanom društvenom poretku, tako i na lokalnom nivou.

Osvrćući se na istoriju, dnevnu politiku ili vizuelnu kulutru, Brogan uvek ima nameru da istakne raskol između onog što se konstruiše kao dominantan narativ od dela društva koji ima moć i s druge strane – materijalne realnosti u kojoj živi onaj sloj društva koji moć nema. Kroz formu kolaža Brogan jukstaponira vremenski i prostorno udaljene, ali konceptualno i narativom povezane, fenomene i ideje, navela je u pratećem tekstu Ana Simona Zelenović, kustoskinja galerije Novembar u Beogradu, piše Seecult.

Rođen 1967. u Londonu, Mark Gerard Brogan završio je 1997. godine studije umetnosti na Goldsmits koledžu, na kojem je i 2019. godine završio i master. Diplomirao je i ekonomiju 1990. na Univerzitetu u Mančesteru.

Samostalne izložbe imao je u Galeriji Remont (Senovite priče) 2020, Istraživačkoj stanici za savremenu umetnosti Perpetuum Mobile 2013, Kulturnom centru Beograda (The Typical Reject) 2010. i u Domu omladine Beograda (Gravity and Levity) 2006.

Radio je i foto-tapete po porudžbini za Beogradski festival svetla (The Rendering of Politics) 2019, Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Unforgetting Aelita), 2017, Goldsmits koledž u Londonu (Lola) 2016, Dom omladine Pančevo – Dvoranu Apolo 2015, Secondhome projects u Berlinu (Twilight Meditations) 2014.

Radovi mu se nalaze u Kolekciji digitalne umetnosti Deutsche Telekom AG, i InterSpace Association u Sofiji (Transitland. Video umetnost Centralne i Istočne Evrope 1989-2009).

Izložba “Obrnuti pandur protiv Dejvida Hoknija” (Upside down cop versus David Hockney) biće otvorena do 31. maja u Galeriji Milorada Bate Mihailovića.

Komentari

Vaš komentar