O arhiviranju performansa, izložba Dragane Žarevac u Legatu Čolaković

Kultura 15. maj. 202110:12
Podeli:
Izvor: Promo

Izložba Dragane Žarevac - "Prošireno prisustvo - oteljovljeni arhiv" otvorena je u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (MSUB).

Izložba bavi se istraživanjem rane umetničke prakse Dragane Žarevac u polju performansa i videa, kroz sagledavanje „materijalnih tragova“ ovih efemernih medija − crteža, notacija, beleški, partitura, sinopsisa, fotografije, zvuka ivideo zapisa.

Na izložbi su pored crteža, notacija i fotografija iz performansa koje je ova umetnica izvodila u SKC, ŠKUC-u i drugim galerijama tokom 80-ih i storibordova ranih video radova snimljenih u Francuskoj početkom 90-ih, predstavljeni i video reperformansi iz 2020. snimalni uz podršku Filmskog centra Srbije, kao i nova video instalacija iz 2021. „Umetnost treba da se odmori“.

Izvor : Promo

Kustosi izložbe su Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić.

Dragana Žarevac je vizuelna umetnica. Izlaganje je započela 1979. performansima uStudentskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u nizu galerijskih prostorabivše Jugoslavije i u inostranstvu. Njen rad karakteriše lični stav o pitanjima od opšteg društvenog značaja.

Izlaže video radove i instalacije, crteže iradove u zvuku. Izlagala je, između ostalog, u Kunsthale – u (Kunsthalle) Beč,Tejt Modern galeriji London, Centru Žorž Pompidu Pariz,ZKM-u – Karlsrue, KunstVerke Berlin, Art in General u Njujorku i uMuzeju savremene umetnosti, Beograd. Dobitnica je nagrade Centra za umetnost itehnologiju medija (ZKM) u Karlsrue-u (1998), Zlatne Sfinge za Opus naFestivalu Video Medeja u Novom Sadu (1999) i Nagrade Galerije „Memorijala Nadežda Petrović“ u Čačku (2005).

Izložba je otvorena do 14. jula, a u subotu 15. juna može se posetiti od 12 do 22h u okviru Evropske noći muzeja tokom manifestacije „Muzeji za 10“.

Komentari

Vaš komentar