Nova sezona Reflektor teatra – četiri nove predstave pod sloganom „Opet sloboda“

Kultura 12. feb 202119:29 0 komentara

Reflektor teatar najavio je novu sezonu u kojoj publiku očekuju četiri stare i četiri nove predstave. Ovo nezavisno pozorište, koje postoji već osam godina, u novoj sezoni, kako navode umetnici oko njega okupljeni, nastavlja rad na edukativnim, društveno angažovanim predstavama - nastalim sa mladima i za mlade.

Opet sloboda – slogan je nove sezone Reflektor teatra u kojoj će ovo pozorište publici predstaviti četiri nove predstave. Prva od njih, pod radnim nazivom „Sloboda“ reditelja Vojkana Arsića, čija je premijera planirana za maj, bavi se upravo tom temom.

„Fokusirani smo na univerzalne društvene vrednosti, i na slobodu od početka rada. Shvatili smo da zbog posledica i društvenih i epidemioloških okolnosti protekle godine je nužno i nepohodno da se osvrnemo malo više upravo na to što nam je najviše nedostajalo u tom periodu. Ta sloboda bila je ograničena na mnogo načina i zato je naziv ove godine Opet sloboda, i direktno je povezan sa svim projektima koji će uslediti do kraja godine. Sloboda je nešto što je i lično i intimno, ali i političko i opšte i univerzalno“, rekao je Đorđe Živadinović Grgur, član Upravnog odbora Reflektor teatra.

Do kraja naredne godine, planirane su još tri predstave: „Ustav i prava građana“, autorski projekat Minje Bogavac „Mrzim pozorište“, i predstava „Vazduh koji dišem“, koja se bavi temom zagađenja.

„Projekat Ustav i prava građana tiče se upravo najvišeg pravnog akta svake uređene države, tako se vraćamo nekim našim osnovnim idejama o tome šta bi trebalo da bude pozorište… Smatramo da je neformalno obrazovanje veliki potencijalni prostor za osvešćivanje i spremanje mladih za izazove koje vam svakodnevni život nameće“, dodao je.

Protekla godina, kažu umetnici Reflektor teatra, bila je teška i neizvesna – ali uprkos praznim salama zbog virusa, ali i izostaloj podršci države – ovo pozorište ostalo je verno i svojim temama i svojoj publici.

„Reflektor teatar je, kao i svako nezavisno pozorište, jako teško doživeo situaciju koronavirusa i zatvaranje pozorišta. Iskoristili smo taj period da steknemo nova znanja, pre svega iz digitalnih tehnologija, odgovornost smo održavali i na društvenim mrežama i prema temama i pozorištu koje postoji već devetu godinu. Bili smo prisutni i uspeli smo da i dalje budemo relevantni u drustvu“, ocenjuje Marko Panajotović, direktor teatra.

Reflektor teatar otvara i svoju platformu na kojoj će svaki građanin moći da donira sredstva ovom pozorištu. „Mi smo pozoriste koje je okrenuto građanima i bitne su nam teme koje se njih tiču, naš osnovni slogan je – svetlimo u mraku, i bavimo se temama koje su u tamnim uglovima društva, tako pozivamo sve građane koji smatraju da radimo dobro da doniraju sredstva da nas dodatno motivišu, a oni će dobiti različite pogodnosti“, naveo je Panajotović.

„Problemi koji ophrvljavaju nezavisnu scenu su ogromni, neprepoznavanje značaja nezavisne scene ozbiljan je izazov sa kojim bi trebalo da se pozabavi neka viša instanca ovog društva koja to očigledno s nekom namerom izbegava, ali to ne bi trebalo da bude prepreka koja će zaustaviti aktere na nezavisnoj sceni, kao što i ne zaustavlja“, navodi Đorđe Živadinović Grgur.

Na repertoru će se ove godine naći i četiri predstave koje je publika već imala prilike da vidi („Muškarčine“, „Sumnjivo lice“, „Smrt fašizmu“ i „Urednik“), a starom timu će se, kako najavljuju, u novoj sezoni pridružiti i ne mali broj mladih kolega.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!