Nova sezona pozorišta Teatrijum, na otvaranju „Simfonija Orijenta“

Kultura 26. jun 202213:09 1 komentar
Promo

Nova sezona pozorišta Teatrijum, u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, biće otvorena 1. jula koncertom "Simfonija Orijenta". Tokom jula i avgusta na letnjoj sceni Kapetan-Mišinog zdanja planiran je bogat repertoar, čak 80 predstava koje će se igrati svako veče, a 31. avgusta ovu beogradsku scenu pod vedrim nebom zatvoriće Tihomir Stanić svojom monodramom "Na Drini ćuprija".

Dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i ovog leta će biti prostor stvaralaštva za brojne renomirane pozorišne umetnike, studente umetničkih fakulteta i nezavisne pozorišne trupe, najavili su organizatori.

Najavljene su i četiri premijere: „Ljubavni vremeplov III“ u režiji Vesne Stanković, prvi put će biti izveden pred publikom 2. jula u 21 čas; „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Bojana Lazovića će se premijerno izvesti 3. jula; „Tesla – Svetlopis u vremenu“ autora i reditelja Miroslava Benke će premijeru imati 13. jula.

Dečija predstava „Koliko zrnaca do šaha?“ po tekstu i u režiji Mirjane Ilić premijerno će biti izvedena 2. jula u 17 časova. Od ove godine, svakog vikenda će se igrati predstave za decu od 11 časova, a ulaz će, zahvaljujući Fondaciji Alek Kavčić biti besplatan za najmlađe gledaoce, ali i za njihove roditelje.

Na konferenciji prisutnima su se obratili prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić, predstavnici Univerziteta u Prištini, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić, kao i dekanka Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovic prof. mr Ester Milentijević, načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ major Nikola Živković, Marija Pavlović v.d. direktor Ustanove kulture Parobrod, prof. dr Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije Alek Kavčić i osnivači pozorišta Teatrijum, glumci i reditelji Tihomir Stanić, Vesna Stanković, Bojan Lazović i drugi.

Tihomir Stanić, jedan od osnivača pozorišta TEATRIJUM, izjavio je da će nova sezona biti otvorena sledećeg petka, 1. jula u 21 čas, a Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ će, svojim koncertom „Simfonija Orijenta“ Josipa Slavenskog, pomoći da ova sezona bude pompezno otvorena.

Ovaj koncert je deo doktorskog umetničkog projekta Igora Sarajlića, studenta dirigovanja doktorskih akademskih studija. Sarajlić je izjavio da je ovo multimedijalni projekat – muzički, vizuelni, ali i plesni. Iza orkestra bićemo u prilici da gledamo plesače i glumce, ali i projekcije i animaciju.

Predstavnici Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici zahvalili su se na velikoj podršci koju su dobili od strane Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva odbrane, Rektorata, SOKOJ-a i pozorišta Teatrijum i mogućnosti da prikažu šta sve mogu. Načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, major Nikola Živković smatra da je ovaj projekat jako važan jer pruža priliku mladim umetnicima i pomaže očuvanje naše kulturne baštine.

Tihomir Stanić je napomenuo kako ove godine pozorište Teatrijum ima i dečji program – svakog vikenda od 11 časova održavaće se dečje predstave, a ulaz će biti potpuno besplatan, kako za decu tako i za roditelje. Ovu ideju će uspeti da realizuju uz pomoć Fondacije Alek Kavčić.

Aleksandar Kavčić rekao je da njegova Fondacija promoviše nauku i obrazovanje, a najvažniji im je program za besplatne udžbenike na koji je prešlo već 60 odsto škola. Fondacija je dala podršku pozorištu Teatrijum zbog želje da razviju kulturu odlaska u pozorište među decom, kao i da im pruže priliku da upoznaju Kapetan-Mišino zdanje, dodao je.

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je prošle godine, na inicijativu dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare