„Noć legata“: Belef organizuje šetnju kroz muzeje

Kultura 28. jun 202215:26 > 30. jun 2022 15:02
belef

U okviru pratećeg programa Beogradskog letnjeg festivala, u petak 1.7. od 20 do 24 časa biće organizovana "Noć legata". Muzej grada Beograda otvoriće svoja vrata i omogućiti posetiocima šetnju kroz legate Ive Andrića, Paje Jovanovića i Konak kneginje Ljubice.

Centralno mesto okupljanja je Konak kneginje Ljubice, gde će biti izveden koncert Beogradskog gudačkog kvarteta.

Konak kneginje Ljubice je najstariji dvor na teritoriji naše prestonoce, spomenik kulture u najvišoj kategoriji zaštite. Palata iz sredine 19 veka, dom naše princeze, kneginje Ljubice, mesto svedočanstva nekih davnih, potpuno različitih vremena, mesto sagrađeno kao ženski dvor, mesto u kome su žene živele potpuno drugačije nego danas, a opet mesto u kome su se donosile važne odluke i u kome se čuvao trezor tadašnje države.

Spomen- muzej Ive Andrića otvoren je 1976, u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade. Zastupljen je originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Muzej Paje Jovanoviću poklon je našeg najvećeg slikara 19.veka Muzeju grada Beograda, nepocenjivo umetničko, ali i istorijsko blago. Rekonstruisani bečki atelje velikana srpske likovne umetnosti i jedinog umetnika sa ovih prostora čije slike dostižu vrtoglave cene na aukcijama u najvećim aukcijskim kućama Evrope.