„Nepouzdani pripovedač“ Mrđana Bajića u MSUB, na pet nivoa i u Parku skulptura

Kultura 23. sep 202214:01 0 komentara
N1

Bogat i kompleksan stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od vodećih umetnika na savremenoj umetničkoj sceni u Srbiji, predstavljen je u okviru izložbe "Nepouzdani pripovedač" u MSUB, koja je postavljena na svih pet nivoa i u Parku skulptura Muzeja. Izložba je dnaas predstavljena medijima, a za publiku će biti otvorena od sutra.

Izložba je strukturirana kroz hronološke i tematske celine koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture.

Postavkom su obuhvaćeni umetnikovi amblematski radovi i projekti koji su tokom poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej i najnoviju produkciju koja je rađena namenski za ovu izložbu.

Od Bajićevih prvobitnih istraživanja medijskih specifičnosti i potencijala skulpture i odnosa forma–prostor tokom osamdesetih godina, kasnijih usložnjavanja i eleboriranja skulptorskih celina koje su neretko podrazumevale i višemedijske izraze, publika ima priliku za uvide u opseg tema kojima se umetnik bavio, u pronicljive refleksije i suptilne analize kako društveno-istorijskih, političkih, kulturoloških konteksta i narativa ovdašnjih prostora tako i globalnih civilizacijskih fenomena. Pored skulptura koje predstavljaju vrsne primere promišljanja medija u proširenom polju izložba obuhvata i — za Bajića važan i neodvojiv — crtački opus, što zajedno sa predstavljenim saradnjama sa drugim autorima/umetnicima i edukativnim angažmanom doprinosi širem sagledavanju njegovog umetničkog delovanja.

Izložba „Nepouzdani pripovedač” Mrđana Bajića svečano se otvara 24. septembra 2022. i traje do 23. januara 2023.godine. Kustoski tim čine Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković.

Mrđan Bajić (1957, Beograd) završio je diplomske (1981) i postdiplomske (1983) studije u klasi profesora Jovana Kratohvila na Vajarskom odseku FLU. Asistent je na Vajarskom odseku od 1985. do 1990. godine kada odlazi u Pariz gde radi u okviru Cité Internationale des Arts, (1990–92), Usine éphémère, Asnières (1992–93). U periodu 1994 – 1995 bio je stipendista Pollock-Krasner Foundation Grant.
U Beograd se vraća krajem 1996. godine. Postaje profesor na FLU 1997. od kad vodi nastavu vajanja na Vajarskom odseku.

U periodu od 1998. do 2002. radi na projektu „Yugomuzej”, koji je predstavljen u Beogradu (CZKD, 2001), Beču (Kunsthalle Wien project space, 2003) i na 25. Bijenalu u Sao Paolu (2002). Republiku Srbiju predstavlja na Bijenalu u Veneciji 2007. godine sa projektom „Reset_”. Dobitnik je ordena Viteza umetnosti i književnosti, Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske, 2015. Izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti 2021. godine. Živi i radi u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!