Nemačka predala naslednicima vlasnika 14 radova iz Gurlitove kolekcije

Kultura 13. jan. 202113:13
Podeli:
Tanjug via AP Photo/Martin Meissner

Nemačke vlasti sada su predale svih 14 radova iz umetničke kolekcije pokojnog kolekcionara Kornelius Gurlita, za koje je do sada dokazano da su pokradena za vreme vladavine nacista, saopštila je nemačka vlada.

„Sviranje klavira“, crtež Karla Špicvega, predat je u utorak aukcijskoj kući Kristis, po želji naslednika njegovog pravog vlasnika Henrija Hinrihsena, navela je vlada.

Delo je oteto Hinrihsenu, jevrejskom muzičkom izdavaču 1939. godine. Naredne godine, njega je kupio Gurlitov otac Hildebrand Gurlit, trgovac umetninama koji je trgovao sa radovima koje su konfiskovali nacisti. Hinrihsen je ubijen u logoru Aušvic 1942. godine.

Usamljeni kolekcionar Kornelijus Gurlit, koji je umro 2014. godine, držao je više od 1.200 radova u svom stanu u Minhenu i još oko 250 u kući u Salcburgu u Austriji. On je nasledio veći deo kolekcije od svog oca. Vlasti su na kolekciju nabasale 2012, u Gurlitovom stanu u Minhenu, dok su istraživale poreski slučaj.

Gurlit je testamentom ostavio dela švajcarskom muzeju Kunstmuseum u Bernu. Nemačka fondacija, koju podržava vlada, radi sa tim muzejom da osigura da dela koja su oteta od jevrejskih vlasnika budu vraćena njihovim naslednicima.

Jedan mali broj dela vraćen je poslednjih godina u mukotrpnom procesu utvrđivanja porekla.

Nemačka ministarka kulture Monika Grueters rekla je da je to važan signal da su dela koja su do sada identifikovana kao opljačkana vraćena naslednicima njihovih vlasnika.

„Iza svake ove slike je tragična ljudska sudbina kao što je sudbina žrtve Aušvica doktora Henrija Hinrihsena. Mi ne možemo da nadokadimo ovu tešku patnju, ali pokušavamo sa procenom opljačkanih nacističkih umetnina da damo doprinos istorijskoj pravdi i dalje ispunimo našu moralnu odgovornost“, rekla je ministarka.

Ona je rekla da je Nemačka posvećena da dalje nastavi sa procenama i utvrđivanju porekla umetničkih dela.

Komentari

Vaš komentar