Nema karta: Fotograf i pesnikinja o Sarajevu

Kultura 09. jun 202218:33 > 18:44 1 komentar

Na samostalnoj izložbi "Nema karta" u galeriji “Kula” Nemanja Knežević predstavio je fotografije nastale u Sarajevu između 2014. i 2020. godine. Fotografsku postavku prati esej Maše Seničić koji je postavljen na zidove, i u svojevrsnom je dijalogu sa fotografijama. Izložba je otvorena do 19. juna, a biće organizovano nekoliko vođenja sa kustosom galerije Dušanom Savićem, kao i razgovor o publikaciji u kom će učestvovati Nemanja Knežević, Maša Seničić i Nenad Trifunović (dizajn studio Metaklinika). Prvo vođenje održaće se u subotu, 11. juna sa početkom u 18h.

Koncept izložbe proizilazi iz ideje da hodanje kao metod povezuje oba ova autorska viđenja. Kako se navodi u saopštenju, međusobnim gomilanjem pojedinačnih iskustava i perspektiva, autori predlažu dinamično čitanje grada, bez konačnih odgovora o njegovoj prirodi.

Sarajevo traži angažman od posmatrača i posetilaca, ali i posvećenost u prepoznavanju istorijskog, kulturnog i političkog konteksta, suptilno prisutnog na samim ulicama. Iskonski videti mesto znači prevazići turističke toponime i strateške tačke; razumeti grad, ne samo posetiti ga. Upravo zato je i izložba zamišljena kolažno, u mikro- celinama koje zahtevaju napor prolaska i povezivanja fragmenata.

„Ja sam sa Nemanjom odlazila puno puta u Sarajevo, tako da sam često prisustvovala situacijama koje on fotografiše. U tom smislu njegove fotografije za mene nisu samo na papiru, odnosno nešto što sam videla naknadno, nego nešto u čemu sam zapravo i učestvovala. Interesantno je da su nam i dok smo šetali kroz grad različite stvari preuzimale pažnju, i već tada je bilo jasno da mi Sarajevo vidimo na neki drugačiji način“, izjavila je ovim povodom Maša Seničić.

Knežević je autor čija je fotografska praksa prevashodno podstaknuta kretanjem širom Balkana i Evrope, a njegovo istaživanje javnih prostora fokusirano je na posmatranje naizgled uobičajenih scena koje se ističu atmosferom ili detaljima specifičnim za određene lokacije. Izdvojeni iz svakodnevnog života, ovi prizori postaju sirovi prikazi mesta, autentične i nerežirane scene.

„Izabrao sam baš ovaj grad i baš ove fotografije, a ne neki drugi, iako se gdegod idem trudim na fotografišem manje ili više. Ali jednostavno neka mesta nas više intrigiraju jer postoji neka energija, i to je za mene Sarajevo“. rekao je Nemanja Knežević.

„Interesantno je koliko je zapravo Sarajevo neprepoznatljivo sa njegovih fotografija, pogotovo za ljude koji tamo nisu bili, zato što nema nekakvih prepoznatljivih toponima. Takođe, neprepoznatljivo je i za one koji su tamo išli, zato što su to sve neki ćoškovi, ulice, scene, koje ustvari taj grad čine gradom u kom se živi, a ne gradom koji se posećuje kao turista“, zaključila je Maša Seničić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare