Drakulić: Nisam videla scenario „Dece Kozare“, „Dara“ nije antihrvatski film

Kultura 25. feb 202121:4510 komentara

Nataša Drakulić, scenaristkinja filma "Dara iz Jasenovca", kazala je za N1 Sarajevo da je kritike na film ne iznenađuju i da je presrećna što je učestvovala u takvom projektu, kao i da nije imala priliku da vidi scenario filma "Deca Kozare".

U Danu uživo na N1 Sarajevo je poručila da film nije propaganda, nije antihrvatski – ali je antiustaški. Takođe, filmu Jamile Žbanić „Quo vadis, Aida?“ poželela je da osvoji Oskara na ceremoniji u aprilu.

Povezano:

”Presrećna sam što smo izdržali, srce mi je puno, čisto i mirno”, istakla je gošća N1 na početku razgovora.

U međuvremenu u medijima isplivala je priča da je scenario za ovaj film sličan scenariju za film „Deca Kozare“, koji je napisan 1986. godine. Gošća N1 je kazala da nije imala priliku da vidi taj scenario.

Lordan Zafranović je za TV Nova S, povodom polemike koja se razbuktala u javnosti, istakao da će na pitanje o “fascinantnim podudarnostima” odgovor dati pravnici u Srbiji i svim zemljama gde bude emitovan film “Dara iz Jasenovca”.

O filmu Jasmile Žbanić, Quo vadis, Aida? koji je ušao među 15 kandidata za nagradu Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja je kazala. „Želim od srca tom filmu da osvoji Oskara“.

Mnogo prašine digla je i izjava Predraga Antonijevića, režisera „Dare iz Jasenovca“ o logorima u Prijedu devedesetih godina, koje je rekao u emisiji kod Milomira Marića na TV Hepi. Drakulić je kazala da za njegove izjave ne može odgovarati.

”Ne mogu odgovarati za izjave gospodina Antonijevića. Svako ima pravo da kaže šta hoće, a pitala bih pre desetak godina, pre nekog drugog režima, kako se pristupalo nekim tenderima. Nikada nećete narodu ugoditi u bilo kom smislu. Najvažnije je na kraju napraviti ovaj film, i ja sam ponosna. Nekako mislim da se moj život prelomio s ovim filmom”, istakla je.

Na pojedine optužbe u javnosti da je „Dara iz Jasenovca“ antihrvatski film, kaže: „Ovaj film jeste antiustaški, ali nije antihrvatski. Nije propaganda, ovo je film emocije“.

Komentari

Vaš komentar