Narodni muzej predstavio sliku „Krunisanje cara Dušana“ Paje Jovanovića

Kultura 11. feb. 202212:24 > 12:289 komentara
Podeli:
Paja Jovanović, Narodni muzej
Izvor: N1

Narodni muzej u Beogradu je predstavio monumentalno delo Paje Jovanovića Кrunisanje cara Dušana poznato i pod nazivom Proglašenje Dušanovog zakonika.

Кompozicija veličine preko dvadeset kvadratnih metara sa temom koja prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine, naslikana je kao porudžbina Кraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Slika je dobila zlatnu medalju i mnogo laskavih priznanja, a do koje mere je ovo remek-delo bilo cenjeno i traženo, govori i podatak da je sve do poznih godina života Jovanović temu krunisanja cara Dušana slikao u više navrata, u različitim formatima, na više načina i za različite potrebe.

Sa velikom studioznošću na slici je prikazana 31 istorijska ličnost, a vizuelnoj rekonstrukciji istorijskog događaja Jovanović je pristupio analitično i marljivo, prikupljavši podatke najpre u Beču, a zatim i u Veneciji, Carigradu, Skoplju Prizren i srednjovekovnim manastirima proučavajući srednjevekovne odežde, kraljevske ornate i istorijske ličnosti koje su tom događaju mogle prisustvovati.

Na dugotrajnost restauratorskog procesa uticale su pre svega dimenzije slike, od 390 x 589 cm, ali i sveobuhvatne analize tehnike i slikarskog postupka, koje su mu prethodile.

Komentari

Vaš komentar