Najbolji predškolski obrazovni materijal u Evropi 2021.

Kultura 22. okt 202111:55 3 komentara
PR / Kreativni centar

Izdavačka kuća Kreativni centar osvojila je na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga Zlatnu nagradu - Najbolji evropski udžbenik (Best European Learning Material Award – BELMA) za knjigu “Igram se i razmišljam” namenjenu predškolcima, autora Slavice Marković i Simeona Marinkovića, sa ilustracijama Nikole Vitkovića i Marka Šerera.

“Igram se i razmišljam” je višenamenski radno-igrovni materijal za predškolce koji se bavi osnovnim matematičkim pojmovima, ali istovremeno izlazi u susret i dečjoj potrebi za igrom i pokretom, navodi se u obrazloženju žirija, u kome stoji i kako „vrlo lepo i atraktivno dizajnirana radna sveska uvodi matematičke pojmove putem različitih primera, vežbi i igara na način prilagođen predškolskoj deci. Neobično veliki format knjige izaziva radoznalost kod dece, a ilustracije su dobro povezane sa svakim od matematičkih koncepata. Priručnik je obogaćen međupredmetnim vezama, a uočljiv je dobar balans aktivnosti usredsređenih, s jedne strane, na razvoj intelekta, a s druge – na igru i fizičke aktivnosti koje mogu biti odlična pauza tokom rada koji podrazumeva sedenje. Kombinacijom ovih aktivnosti kod dece se stimuliše sveukupani razvoj – kognitivni i fizički“, stoji u saopštenju Kreativnog centra.

Autori Simeon Marinković i Slavica Marković zahvaljuju se žiriju što je ovako visoko vrednovao njihovu ideju. „Učešće u ovom izuzetnom takmičenju za najbolji evropski obrazovni materijal za nas je velika čast, a detaljne evaluacije koje nam daje žiri pomažu nam da svaki naredni materijal bude još bolji. Ova nagrada pripada velikom timu koji je radio na knjizi i sve nas obavezuje na to da u budućnosti pokušamo da budemo još kreativniji“, navode tim autora..

Direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković ističe: „Ideja o ovoj knjizi nastala je 2020, baš tokom lockdowna. Tada smo počeli da pripremamo nova izdanja namenjena deci obuhvaćenoj pripremnim predškolskim programom. Slušajući komentare roditelja i vaspitača o tome koliko je teško organizovati rad dece kod kuće, došli smo na ideju da ovladavanje matematičkim pojmovima iskombinujemo s vežbama oblikovanja i tradicionalnim i savremenim dečjim igrama. U vremenu tehnologije često zaboravljamo koliko je za dečji razvoj neophodno kretanje. Prvi utisci vaspitača i dece koji su koristili ovu knjigu govore da je naša zamisao bila dobra – deca su aktivnija, a zahvaljujući igri, i lakše usvajaju matematičke pojmove i stiču trajnija znanja.“

Nagrade za najbolji evropski udžbenik dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija i Evropsko udruženje izdavača udžbenika. Za nagradu mogu da konkurišu svi evropski izdavači udžbenika, a materijale procenjuje žiri sastavljen od osam do deset članova, stručnjaka za obrazovnu literaturu koji poznaju različite evropske jezike i različite obrazovne sisiteme.

Ovo je, inače, osma po redu nagrada za najbolji evropski udžbenik za Kreativni centar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare