Nagrađeni za najbolji crtež Fondacije „Vladimir Veličković“ u Haosu

Kultura 21. dec 202213:28 1 komentar

Fondacija „Vladimir Veličković“ u saradnji sa Fondacijom za crtež Galerije Haos, i pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti, nastavlja da čuva sećanje na likovnog velikana koji je osnovao Nagradu za crtež za mlade stvaraoce do 40 godina starosti.

Na ovogodišnjem konkursu, žiri u sastavu: akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Borka Božović i Ana Ereš, kao i sinovi akademika Veličkovića, Vuk Vidor i Marko Velk, u ime porodice i odgovornih lica Fondacije, odabrao je najbolje radove.

Prva nagrada za najbolji crtež dodeljena je Predragu Đukiću iz Beograda, drugu nagradu ravnopravno dele Ivana Aranđelović iz Novog Sada sa boravištem u Beogradu, i Aleksandar Bajunović iz Badovinaca (opština Bogatić kod Šapca), a treću nagradu dobija Petar Sibinović iz Beograda.

I ovoga puta su odabrana četiri laureata koja se predstavljaju u Galeriji Haos, a izložba najboljih radova pristiglih na ovogodišnji konkurs trajaće do 20. januara 2023.

Među pohvaljenima je čak šestoro mladih umetnika: Sonja Lundin, Anja Tončić, Đerđi Ačaji Ratković, Andrej Konopek, Jelena Milatović i Jelena Prljević, i oni su sa po jednim radom takođe predstavljeni u donjem delu galerije.

Vladimir Veličković (1935 – 2019), ugledni akademik naše i Francuske akademije nauka i umetnosti, i jedan od najvećih evropskih slikara čija se dela čuvaju u javnim i privatnim kolekcijama širom sveta, svakako je i povodom ove prestižne nagrade koja nosi njegovo ime prisutan na našoj kulturnoj sceni, i to na jedan poseban način.

Kako stoji u zajedničkom saopštenju njegove Fondacije, Fondacije za crtež Galerije Haos i SANU, svest o tome da su mladi umetnici najživlji deo ovdašnje kulturne scene i da su talentovani pojedinci u sprezi sa privatnim galerijama, zapravo, glavni nosioci te scene, bila je osnovna pokretačka ideja koja ih dovodi do 13. dodele ovih odličja.

Oni se predstavljaju svojim crtežima tretiranim na veoma različite načine. Reč je, dakle, o različitim pristupima, različitim poetikama i izrazima. To je raznovrsnost koja znači bogatstvo, to je uvid u ono što scena trenutno nudi.

Kako je istakla likovna kritičarka Milena Marjanović, autorka teksta za ovu postavku, pred laureatima se tek otvara široko polje realizacije nepredvidivih formi crteža.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare