Nagrada za „Kelte“ Milice Tomović u Solunu

Kultura 15. nov 202122:06
Podeli:
Izvor: Promo

Debitantski celovečernji igrani film „Kelti“ rediteljke Milice Tomović iz sedmice u sedmicu niže festivalske uspehe i prizanja – na upravo okončanom 62. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu ovo zapaženo ovogodišnje srpsko filmsko ostvarenje je odlukom tročlanog žirija ovenčano nagradom Mermaid (Sirena), koji se dodeljuje najboljem filmu na LGBTQ+ teme, piše FCS.

Na sajtu Berlinskog festivala, zaplet „Kelti“ je pojašnjen sledećim rečima: „Beograd, 1993. godine. Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu. Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu ćerkice Minje koja mu ulepšava tmurnu svakodnevnicu… Minja slavi osmi rođendan. Umesto da na poklon dobije koker španijela, tu je komšijin tronogi pas da se sa njim igra, a torta je napravljena od margarina umesto od putera. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u Nindža kornjače, dok se za to vreme odrasli okupljaju u kuhinji… Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak. Film „Kelti“ nudi intiman i iskren uvid u život jedne porodice u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi koji uzrokuju sukobe.“

Kelte je režirala Milica Tomović, koja je, uz Tanju Šljivar, i autorka scenarija. Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja Jelena Radenković. Pomoćnica režije je Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković. Film je montirala Jelena Maksimović, a za dizajn zvuka se postarao Jakov Munižaba. Scenografkinja je Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković, dok je za šminku/masku zadužena Marija Kovačević Jovanović.

POVEZANE VESTI

Uloge u „Keltima“ tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković… Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas, a imao je i podršku Filmskog centra Srbije.

„Kelti“ su u prvoj polovini juna ove godine osvojili nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnom takmičarskom programu pedesetog izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Molodist“ u Kijevu, kao i nagradu žirija kritike FIPRESCI istom prilikom, a tu je i nagrada Srce Sarajeva za Milicu Tomović za režiju. Svetsku premijeru ovaj film je imao zimus u „Panorama“, zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala.

Komentari

Vaš komentar