Nagrada „Ljubinka Bobić“ glumici Neli Mihailović – snaga scenske harizme

Kultura 16. apr 202111:15 0 komentara
Promo / UDUS

Glumici Neli Mihailović uručena je nagrada „Ljubinka Bobić“, koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije.

Nela Mihailović je bijenalnom Nagradom „Ljubinka Bobić“ (za 2019. godinu) nagrađena za ulogu Danice Čvorović u predstavi „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

U konkurenciji za nagradu bilo je sedamnaest glumačkih ostvarenja u predstavama premijerno izvedenim u periodu od 1. septembra 2017. do 31. avgusta 2019, a odluku o dobitniku doneo je Žiri Udrženja dramskih umetnika Srbije, u sastavu: Dragana Varagić (predsednica Žirija), Andrijana Oliverić, Miloš Đorđević, Daniel Sič i Željko Hubač, saopštio je UDUS.

Svečanost uručenja Nagrade „Ljubinka Bobić“ održana je na sceni Narodnog pozorišta, nakon izvođenja predstave „Balkanski špijun“. Na svečanosti su govorili Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta, Nebojša Ilić, član Predsedništva UDUS-a i Dragana Varagić, predsednica Žirija.

„Jedna od naših najtalentovanijih glumica srednje generacije, Nela Mihailović, u poslednjih nekoliko sezona je, kroz niz zapaženih rola uspela da apostrofira i scenski materijalizuje svoj dar, artikulišući sve njegove aspekte, posebno one komičke, na način na koji to čine teatarski posvećenici – izuzetnim i promišljenim radom“, navodi se u obrazloženju odluke Žirija.

Žiri dodaje da je njeno tumačenje lika Danice je uzbudljivo, inovativno, moderno, zavodljivo komično i nadasve razumljivo publici jer je – iskreno. U provokativnoj adaptaciji Kovačevićevog „Balkanskog špijuna“, koju je uradila Tanja Mandić Rigonat, Mihailovićeva je ovom liku, koji je pritom nezahvalan za scensku igru jer u dobrom delu komada „trpi radnju“, udahnula svežinu današnjice, dodaje se.

„Naizgled niskomimetskim sredstvima, ona je strpljivo i mudro gradila slojeviti lik stuba porodice, koji, iz samo takvim ženama znanog drugog plana, pokušava da uspostavi kakav takav red u svetu u kojem se sve urotilo protiv pristojnog života. Optimizam, vitalnost, empatija, neupitna ljubav prema ljudima, sve je Nela Mihailović upakovala u njeno tkanje lika, tako da u ovoj scenskoj verziji Špijuna i Danica, poput njenog muža Ilije, postaje heroina ovog vremena preživljavanja i žrtva ideala u utilitarističkoj, tj. idealima nesklonoj stvarnosti“, naveo je žiri.

Suptilna sredstva koja je koristila u kreiranju lika, potvrdili su, s jedne strane, nespornu snagu scenske harizme Nele Mihailović, ali s druge strane i izuzetnu scensku inteligenciju koja se emanira, pre svega, kroz savršeni osećaj za meru. A taj osećaj proizilazi iz suštinskog prepoznavanja slojevitosti karaktera u kontekstu situacije i, što je još važnije, iz moći da se ta kompleksnost lika prenese na scenu na uzbudljiv i dramski efektan način. Ovakva Danica je, pritom, za dramsku akciju važnom odnosu Ilije i Đure, koji Kovačević u originalu gradi uverljivim i vrlo konkretnim sredstvima, podarila specifičnu emociju tradicionalnog odnosa žene prema mužu – stamenu vernost muževljevoj porodici – čime je ukupna porodična tragedija, koja je bitan rezultat ove briljantne komedije, postala dovoljno snažna da parira komičnom prosedeu koji dominira komadom.

A kada tumačeći jedan lik, naravno u kontekstu rediteljskog koncepta, glumac napravi značajan žanrovski kvalitativan iskorak na nivou celine, kakav je Nela Mihailović nesporno učinila, a pritom ostaje verna pomenutom komičnom prosedeu, te ga još i unapređuje, onda se rezultati tog glumačkog angažmana moraju apostrofirati na pravi način.

Teatar se u svom ključnom scenskom efektu, katarzi, poziva na svet emocija, a prvi glasnik toga sveta je glumac. Glas Nele Mihailović se u slučaju Kovačevićeve Danice čuo daleko – do prestižne Nagrade „Ljubinka Bobić“, zaključuje se u obrazloženju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!