„Nacija, žanr“ – pregled razvoja filmskih žanrova u Srbiji

Kultura 11. okt 202113:43 > 19:02 0 komentara
Promo

Pregled razvoja filmskih žanrova u Srbiji, posebno u 21. veku, kada su se mnoge nacionalne teme prelile u umetnost filma, ono je što donosi nova knjiga o filmu Dragana Jovićevića “Nacija, žanr”.

Ova knjiga, u izdanju Filmskog centra Srbije, biće predstavljena u sredu u Jugoslovenskoj kinoteci, a o njoj će govoriti Mladen Đorđević, filmski reditelj, Saša Radojević, filmski teoretičar, scenarista i reditelj, Miroljub Stojanović, urednik izdanja i filmski kritičar, i Dragan Jovićević, autor knjige.

Da li je sa nastankom nove države, nastao i novi filmski žanr u Srbiji i, ako jeste, kako je on izgledao i koja bi bila njegova pravila – ključna je teza ove knjige, obrađena kroz pet poglavlja: „Recepcije žanra“, „Mapiranje žanrova novog srpskog filma“, „Formiranje nacionalnog žanra“, „Žanrovska stremljenja u novom srpskom filmu“ i „Ogledi o nacionalnom žanru“, navodi FCS.

Knjiga „Nacija, žanr“ nastala je kao proširenje i dorada doktorske disertacije „Žanrovska istorizacija i teorijsko-žanrovska problematizacija: srpski film od 1999. do 2009. godine“, koju je Dragan Jovićević odbranio 2016. na Fakultetu dramskih umetnosti, pod mentorstvom Nevene Daković.

“U pažljivom vođenju čitaoca kroz istoriju srpskog filma poslednjih dvadesetak godina, autor se opredeljuje za popularni, često korišćeni ali u lokalnom kontekstu uvek dobrodošao žanrovski pristup. Predstavljajući osnovne elemente teorije žanra, problematiku teorijskog definisanja, te prepoznavanja od publike i kritičara podjednako, Jovićević odlazi korak dalje uspostavljajući sopstvenu klasifikaciju dodavanjem novoodređenih žanrova nastalih radom i upisom turbulentnih zbivanja nacionalne istorije i utiskivanjem mena teorije nacije u filmske tekstove”, ocenila je Nevena Daković, profesorka FDU.

“Draganova knjiga mi je otvorila oči svojom beskrajnom dobronamernošću prema predmetu svog interesovanja. Ovoliki rad uložen je u pokušaj da se sistematizuju grupe nekih čestica koje vođene uglavnom logaritmima političkog i društvenog haosa plutaju u vakuumu vremena u kome su ovi filmovi nastajali. U tom smislu, Draganov poduhvat je od onih koje treba smatrati delima od nacionalnog značaja. On daje nadu svakome da će kad-tad njegov uradak naći svoje mesto u nekoj vrsti klasifikacije, da će mu se naći neki smisao i mesto u istoriji umetnosti. To je veoma plemenit podstrek – snimajte filmove, ko peva zlo ne misli, svaki rad je dobrodošao”, smatra Milutin Petrović, filmski režiser.

Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti i filmski kritičar, rekao je da je to prva velika kritičarska rekapitulacija žanrovskih izdanaka srpskog filma od raspada SFRJ, istovremeno je i model kritičarskog ponašanja, „Dragan Jovićević pleni širinom zahvata, oštroumnošću svojih opservacija, ali i beskompromisnošću u izricanju sudova. Neće proći dugo vremena, a knjiga Nacija, žanr postaće obavezna lektira za sve žanrovske sledbenike, ali i osporavatelje“, dodao je.

Dragan Jovićević je nezavisni novinar sa dugogodišnjim iskustvom, pisac, muzički teoretičar, filmski kritičar i autor. Magistrirao je i doktorirao teoriju filma i medija na Fakultetu dramskih umetnosti, a diplomirao je i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Objavio je nekoliko knjiga o filmu: „Krugovi i kletve“ (2010) i „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“ (sa Jovanom Ristićem, 2014) oba u izdanju Filmskog centra Srbije, zatim roman „Poslednja kap“ (Admiral Books, 2016), brojne kratke priče, eseje i naučne radove iz oblasti filma i kulture. Urednik je kulturne rubrike u nedeljniku NIN.

Sarađuje s brojnim domaćim filmskim festivalima (Festival srpskog filma fantastike, FEST, Beldoks…). Autor je nekoliko scenarija, reklamnih spotova i kratkometražnih filmova, poput video-rada „Legenda o Cunamiju: Film kao moda“, prikazanog na Međunarodnoj nedelji dizajna 2014. godine, kao i hibridnog dugometražnog dokumentarnog filma „Topli film“ (u produkciji) i kratkometražnog stop-trik filma „Roksanda“ (u produkciji).

Osnivač je Udruženja “Greifer”, koje okuplja umetnike različitih oblasti, sa ciljem unapređenja i razvoja nezavisnih umetničkih formi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!