Na Šekspir festivalu predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije

Kultura 18. jun 202117:47 0 komentara
Foto: Jelena Ivanović

"Tragedija Hamleta" čuvenog Pitera Bruka u izvođenju francuskog teatra "Des Lumières et des Ombres" koju je režirao Gi Pjer Kulo, otvoriće 8. Šekspir festival u Vili Stanković u Čortanovcima.

Međunarodni festival, koji se održava od 2. do 6. jula, čini program savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela, a publici će predstaviti pozorišne predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije.

Na centralnoj festivalskoj lokaciji, u Vili Stanković, nastupiće Narodni teatar Bitola predstavom „History of motherfuckers – Korolian“ u režiji jednog od najznačajnijih savremenih reditelja u našoj zemlji, Andraša Urbana, a biće izveden i „Moj Šekspir“ Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz dogodovštine iza scene i stečena iskustva nastupima u Šekspirovim dramama.

U pratećem festivalskom programu, publika će u Kulturnom centru Novog Sada moći da pogleda filmske adaptacije Šekspirovih dela, Korolian (režija Ralph Fiennes) i Bura (režija: Julie Taymor). Za oktobar je planiran čuveni Makbet Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italije, koji nakon gostovanja na Sibiu festivalu, Hong Kong festivalu, Platonov festivalu u Rusiji, Festvalu svetskog kazališta Zagreb, Barbikan centru u Londonu, u okviru programa Šekspir festivala dolazi i u Srpsko narodno pozorište u Novi Sad. Italijanski kritičari proglasili su Makbet najboljom predstavom u 2017. godini – dobitnik je najznačanije italijanske nagrade u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017.

Program 8. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala.

„Ponovo smo u igri! Godinu dana bili smo izbačeni iz nje – ali evo nas ponovo na pozorišnom terenu. Evropsko prvenstvo u fudbalu dalo nam je podsticaj da i Šekspira ove godine obučemo u festivalski dres, sa brojem 8! Osmi po redu Šekspir festival od 2. do 6. jula oživeće ponovo predivni ambijent Vile Stanković. Biti – il’ ne biti … Biti – naravno! Dobro došli!“

Ispred institucija koje su podržale ovaj događaj govorili i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Nemanja Milojević, u ime Opštine Inđija, Svetozar Cvetković, glumac i Sonja Marić, direktor Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!